Воднобожуровидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воднобожуровидни
Воднобожуровидни
Период: рана креда - денес
Египетски воден божур (Nymphaea lotus)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
Ред: Воднобожуровидни
Salisb. ex Bercht. & J.Presl[1]
Семејства

Cabombaceae
Hydatellaceae
Nymphaeaceae

Воднобожуровидни (науч. Nymphaeales) — ред на растенија кој опфаќа три фамилии: водните божури и уште две фамилии на водни растенија. Ова е еден од трите реда на базални скриеносеменици во рамките на цветните растенија.

Сите видови се ризомни водни билки со широки листови.

Групата се одликува со барем 10 морфолошки фенотипски особености.[2] Познати се и молекуларни синапоморфии.

Класификациите признаваат 70 вида,[3] но филогенетските испитувања на родот воден божур (Nymphaea) укажува на тоа дека групата може да има и над 90 вида.[4] Разликата во набројувањето на видовите се должи на потешкотиите при разграничувањето на видовите во родот водни божури.

Фосили[уреди | уреди извор]

Фосилните наоди се состојат претежно од семиња, но има и полен, дршки, листови и цветови. Најраните потекнуваат од периодот креда.[5][6] Се смета дека крунската група на Воднобожуровидните е стара околу 112 милиони години,[7] но некои сметаат дека ова е премногу [8]

Можно е фосилното водно растение Archaefructus да ѝ припаѓа на оваа група.[9]

Класификација[уреди | уреди извор]

Воднобожуровидните опфаќаат три фамилии со 70-90 видови.

ред Воднобожуровидни
Cabombaceae (Кабомби)
Hydatellaceae (Хидатели)
Nymphaeaceae - Водни божури
Скриеносеменици

AmborellaNymphaeales

Hydatellaceae

CabombaceaeNymphaeaceaeAustrobaileyales


магнолидиChloranthales

монокотиледони
Ceratophyllumевдикоти

Класификацијата на Воднобожуровидните и нивната филогенија во рамките на цветните растенија се водат по системот APG III (2009).


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Angiosperm Phylogeny Group (2009). „An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III“. Botanical Journal of the Linnean Society. 161 (2): 105–121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.
 2. Peter F. Stevens. 2001-
 3. The Plant List. 2010
 4. Thomas Borsch, Cornelia Löhne, Mame Samba Mbaye, and John H. Wiersema. 2011. "Towards a complete species tree of Nymphaea: shedding further light on subg. Brachyceras and its relationships to the Australian water-lilies". Telopea 13(1-2): 193-217.
 5. „Nymphaeales: Fossil Record“. University of California Museum of Paleontology.
 6. Else Marie Friis, Kaj Raunsgaard Pedersen and Peter R. Crane (15 март 2001). „Fossil evidence of water lilies (Nymphaeales) in the Early Cretaceous“. Nature. 410 (6826): 357–360. doi:10.1038/35066557. PMID 11268209.
 7. Susana Magallón and Amanda Castillo. 2009. "Angiosperm diversification through time". American Journal of Botany 96(1):349-365. doi:10.3732/ajb.0800060
 8. Charles D. Bell, Douglas E. Soltis, and Pamela S. Soltis. 2010. "The age and diversification of the angiosperms re-revisited". American Journal of Botany 97(8):1296-1303. doi:10.3732/ajb.0900346
 9. Soltis, D. E.; Bell, CD; Kim, S; Soltis, PS (јуни 2008). „The Year in Evolutionary Biology 2008“. Annals of the New York Academy of Sciences. 1133 (1): 3–25. doi:10.1196/annals.1438.005. PMID 18559813. Архивирано од изворникот на 2009-01-08. Посетено на 2012-10-03.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Michael G. Simpson. Plant Systematics. Elsevier Academic Press. 2006.
 • Thomas N. Taylor, Edith L. Taylor, and Michael Krings. 2008. Paleobotany: The Biology and Evolution of Fossil Plants, Second Edition. Academic Press (an imprint of Elsevier): Burlington MA, USA. ISBN 978-0-12-373972-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]