Гилберт Томас Барнет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гилберт Томас Барнет (англиски: Gilbert Thomas Burnett; 15 април 180027 јули 1835) — британски ботаничар.

Од 1831 до 1835 г. предавал како прв професор по ботаника на факултетот „Кингс Колеџ“ во Лондон. Во 1835 г. го издал делото Outlines of Botany („Основи на ботаниката“). По смртта му е издадено и делото Illustrations of Useful Plants employed in the Arts & Medicine („Илустрации на полезни растенија во уметноста и медицината“) напишано во 1928 г, а со илустрации од сестра му, А.М. Барнет.

Пишувал и статии од областа на зоологијата, како што е Illustrations of the Manupeda or apes and their allies, 1828 („Илустрации од Манупедија или човеколиките мајмуни и нивните сојузници“).

Дела[уреди | уреди извор]

  • Outlines of Botany, 1835 („Основи на ботаниката“)
  • Illustrations of Useful Plants employed in the Arts & Medicine („Илустрации на полезни растенија во уметноста и медицината“)
  • Illustrations of the Manupeda or apes and their allies, 1828 („Илустрации од Манупедија или човеколиките мајмуни и нивните сојузници“)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Автори“. Меѓународен индекс на растителни имиња. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]