Зеленики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Buxaceae
Обична зеленика или шимшир (Buxus sempervirens)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Зелениковидни
Семејство: Зеленики
Dumort.
Родови

Buxus (зеленика)
Pachysandra
Sarcococca
Styloceras

Зелениките (науч. Buxaceae) се мала семејство на цветни растенија што опфаќа 4-5 рода со 90-120 видови. Растенијата се грмушки и мали дрва со космополитска распространетост. Во минатото се вбројувал и род Notobuxus, за кого подоцна е утврдено дека не е род, и дека всушност припаѓа во родот Зеленика (Buxus).[1]

Фамилијата е признаена во системот APG II (2003), но со ново разграничување што го прифаќа родот Didymeles (два вида зимзелени дрва од Мадагаскар). Поновиот систем APG III (2009) ги сместува во свој ред Зелениковидни (Buxales).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Balthazar et al., 2000