Зелковидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Зелковидни
Песји лук (Alliaria petiolata)
фам. Зелки
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Зелковидни
Bromhead
Фамилии

See text.

Зелковидните (науч. Brassicales) се ред на цветни растенија од групата еврозиди II на дикотиледонските растенија според системот APG II. Заедничка особина на сите негови членови е тоа што прават соединенија на глукозинолат (синапово масло). Во некои класификации, редот се нарекува Capparales.[1]

Во редот спаѓаат следниве фамилии[2]:

Во постариот Кронквистов систем, Зелковидните се нарекувале Capparales и се вбројувале во „Dilleniidae“ и влегувале само фамилиите Brassicaceae и Capparaceae (како засебни фамилии), Tovariaceae, Resedaceae и Moringaceae. Другите таксони биле сместени во други редови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hall et al. (2002)
  2. Haston et al. (2007)
Документација[создај]

</noinclude> (2003): An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141(4): 399-436. doi:10.1046/j.1095-8339.2003.t01-1-00158.x PDF fulltext

  • Haston, E.; Richardson, J.E.; Stevens, P.F.; Chase, M.W. & Harris, D.J.
Документација[создај]

</noinclude> (2007): A linear sequence of Angiosperm Phylogeny Group II families. Taxon 56(1): 7-12. HTML abstract

  • Hall, J.C.; Sytsma, K.J. & Iltis, H.H.
Документација[создај]

</noinclude> (2002): Phylogeny of Capparaceae and Brassicaceae based on chloroplast sequence data. Am. J. Bot. 89(11): 1826-1842. PDF fulltext

  • Hall, J.C.; Iltis, H.H. & Sytsma, K.J.
Документација[создај]

</noinclude> (2004): Molecular phylogenetics of core Brassicales, placement of orphan genera Emblingia, Forchhammeria, Tirania, and character evolution. Systematic Botany 29: 654-669. doi:10.1600/0363644041744491 PDF fulltext