Розиди

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Еврозиди II)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Розиди
Euphorbia heterophylla (Painted Euphorbia) in Hyderabad, AP W IMG 9720.jpg
Разнолисен млеч (Euphorbia heterophylla)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Редови

Во текстот.

Розидите се голем клад на цветни растенија и содржат околу 70.000 видови,[1] над една четвртина од сите скриеносеменици.[2] Кладот е поделен на 16 до 20 редови, зависно од разграничувањето и класификацијата. Овие редови пак, сочинуваат околу 140 фамилии.[3] Розидите и астеридите се во голема мера најголемите кладови во евдикотите.

Познати се фосилни наоди на розиди од периодот креда. Се смета дека потекнуваат од фазите апт и алб на периодот креда, пред 125-99,6 милиони години.[4][5]

Сродности[уреди | уреди извор]

Розидите и каменоломовидните (Saxifragales) образуваат клад.[1][6] Ова е една од 6-те групи што ја сочинуваат групата Pentapetalae (јадрените евдикоти без Gunnerales),[7] а другите се Berberidopsidales, Caryophyllales, Dilleniales, Santalales и астеридите. За поврзаноста меѓу овие групи не се знае речиси ништо.

Класификација[уреди | уреди извор]

Кладот розиди се состои од две групи: редот Лози (Vitales) и еврозидите (вистински розиди). Еврозидите пак, се делат на седум групи: Fabidae, Geraniales, Myrtales, Crossosomatales, Picramniales,[6] Malvidae,[7] и несместената фамилија Apodanthaceae.[8] Fabidae се нарекуваат и фабиди или еврозиди I. Истото важи и за Malvidae, што се нарекуваат и малвиди или еврозиди II.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Филогенијата прикажана подолу е усвоена од Ванг и др., а имињата на редовите се преземени од страницата на Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија[1].[6]


Vitales


еврозиди 
Fabidae 

Zygophyllalesклад „COM“

CelastralesOxalidalesMalpighialesазотоврзувачки клад 

Fabales
Rosales
FagalesCucurbitalesMalvidae sensu lato 
65% 

GeranialesMyrtales

Crossosomatales
Picramniales


Malvidae sensu stricto 

Sapindales
Huerteales
BrassicalesMalvales

„Азотоврзувачкиот клад“ содржи голем број на актиноризни растенија (со израстоци на корењата кои содржат бактерии што го врзуваат азотот, и така го помагаат растот во посиромашни почви). Не сите растенија во кладот се актиноризни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Hengchang Wang, Michael J. Moore, Pamela S. Soltis, Charles D. Bell, Samuel F. Brockington, Roolse Alexandre, Charles C. Davis, Maribeth Latvis, Steven R. Manchester, and Douglas E. Soltis (10 март 2009), „Rosid radiation and the rapid rise of angiosperm-dominated forests“, Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (10): 3853–3858, Bibcode:2009PNAS..106.3853W, PMC 2644257, PMID 19223592, doi:10.1073/pnas.0813376106 
  2. Robert W. Scotland and Alexandra H. Wortley (2003), „How many species of seed plants are there?“, Taxon 52 (1): 101–104, JSTOR 3647306, doi:10.2307/3647306 
  3. Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, Peter K. Endress, and Mark W. Chase (2005), Phylogeny and Evolution of the Angiosperms, Sunderland, MA, USA: Sinauer, ISBN 978-0-87893-817-9 
  4. Davies, T.J., Barraclough, T.G., Chase, M.W., Soltis, P.S., Soltis, D.E., and Savolainen, V. (2004), „Darwin's abominable mystery: Insights from a supertree of the angiosperms“, Proceedings of the National Academy of Sciences 101 (7): 1904–1909, Bibcode:2004PNAS..101.1904D, PMC 357025, PMID 14766971, doi:10.1073/pnas.0308127100 
  5. Susana Magallón and Amanda Castillo (2009), „Angiosperm diversification through time“, American Journal of Botany 96 (1): 349–365, PMID 21628193, doi:10.3732/ajb.0800060 
  6. 6,0 6,1 6,2 Peter F. Stevens (2001-), [[Група за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија|Филогенија на скриеносемениците]]  Wikilink embedded in URL title (помош)
  7. 7,0 7,1 Philip D. Cantino, James A. Doyle, Sean W. Graham, Walter S. Judd, Richard G. Olmstead, Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, and Michael J. Donoghue (2007), „Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta (PDF), Taxon 56 (3): 822–846, doi:10.2307/25065865 
  8. Daniel L. Nickrent, „Apodanthaceae“, The Parasitic Plant Connection