Парнолисни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парнолисни
Тризаба лареја (Larrea tridentata)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Парнолисновидни
Семејство: Парнолисни
R.Br.
Потсемејства

Larreoideae
Morkillioideae
Seetzenioideae
Tribuloideae
Zygophylloideae

Синоними

Balanitaceae Endl. (1841)
Krameriaceae Dumort. (1829) (изб. синон.)
Tribulaceae Trautv. (1853)[1]

Парнолисните (науч. Zygophyllaceae) is a семејство на цветни растенија што се обичниот парнолисник и бабиниот заб. Опфаќа 285 видови во 22 рода.

Во класификацијата на системот APG III, фамилиите Zygophyllaceae и Krameriaceae го сочинуваат редот Zygophyllales (Парнолисновидни). Во претходната верзија, Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (APG) ја понудила можноста за ставање на Krameria во рамките на Zygophyllaceae.

Парнолисните се делат на пет потсемејства. Молекуларната филогенија на фамилијата е објавена во 2000 г. Објавени се и филогениите на групите во рамките на фамилијата. Во 2008 г. е објавена филогенијата на јужноафриканските видови на Zygophyllum.

Peganum бил сместен во Парнолисните пред да биде преместен во новосоздадената фамилија Нитрарии (Nitrariaceae).

Родови[уреди | уреди извор]

потсемејство Larreoideae
потсемејство Morkillioideae
потсемејство Seetzenioideae
потсемејство Tribuloideae
потсемејство Zygophylloideae
Unplaced

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zygophyllaceae R. Br., nom. cons“. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. 17 јануари 2003. Посетено на 25 септември 2009. (англиски)
  2. „Родови на Zygophyllaceae потфам. Larreoideae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)
  3. „Родови на Zygophyllaceae потфам. Morkillioideae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)
  4. „Родови на Zygophyllaceae потфам. Seetzenioideae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)
  5. „Родови на Zygophyllaceae потфам. Tribuloideae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)
  6. „Родови на Zygophyllaceae потфам. Zygophylloideae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)
  7. „Родови на Zygophyllaceae. GRIN. Министерство за земјоделство на САД. Посетено на 15 август 2010. (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]