Вресови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вресови
Дрвенест врес (Erica arborea)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Вресовидни
Семејство: Вресови
Juss.
Родови

во текстот.

Вресови (науч. Ericaceae) — семејство на цветни растенија кои не трпат базни (варовнички) почви (калцифугни растенија). Најпогодни за нивниот развиток се киселите (силикатни) почви. Многу добро познатите членови на ова семејство живеат во умерените региони, како што се боровинката, азалејата и рододендронот. Но, во ова семејство се среќаваат и доста тропски видови на растенија.[1]

Ericaceae се состои од тревести растенија, грмушки и дрвја со листови кои се најчесто последователни, прости и без прилисници и со хермафродитни цветови. Цветовите покажуваат значително разнообразие. Венечните ливчиња се најчесто споени (симпетални) со тесно-цевкаста, инковидна или чиниеста форма. Тие обично се радијално симетрични (актиноморфни), но многу цветови од родот Rhododendron се донекаде билатерално симетрични (зигоморфни).

Скорешните генетски истражувања од страна на APG резултираа во вклучување на претходно признаените семејства Empetraceae, Epacridaceae, Monotropaceae, Prionotaceae и Pyrolaceae во Ericaceae. Повеќето претставници од Ericaceae формираат ерикоидна микориза. Овој симбиотски однос се смета за неопходен во развитокот на единките.

Цветни елементи[уреди | уреди извор]

Чашкините листови се 4-5, венечните најчесто 5. Прашниците се најчесто двојно повеќе на број отколку венечните ливчиња, а многу поретко во еднаков број со нив. Плодникот е обично натцветен и се развива во плод од типот на кутијка (Rhododendron, Erica, Calluna итн.) или во костелка (кај мечкиното уво). Кај некои родови плодникот е потцветен и се развива во бобинка (Vaccinium).

Систематика[уреди | уреди извор]

Цветен дијаграм на Vaccinium.
Цвет на рододендронот (Rhododendron dauricum)

Ова семејство се состои од околу 126 родови и околу 4.000 видови. Потсемејствата се поделени на племиња; во следниот преглед се претставени потсемејствата во ова семејство, како и племињата:

 • потсемејство Arbutoideae
 • потсемејство Cassiopoideae
 • потсемејство Enkianthoideae
 • потсемејство Ericoideae (вклучувајќи ја и Rhododendroideae)
  • Bejarieae
  • Empetreae
  • Ericeae
  • Phyllodoceae
  • Rhodoreae
 • потсемејство Harrimanelloideae
 • потсемејство Monotropoideae (вклучувајќи ја и Pyroloideae)
  • Monotropeae
  • Pterosporeae
  • Pyroleae
 • потсемејство Styphelioideae
  • Archerieae
  • Cosmelieae
  • Epacrideae
  • Oligarrheneae
  • Prionoteae
  • Richeeae
  • Styphelieae
 • потсемејство Vaccinioideae
  • Andromedeae
  • Gaultherieae
  • Lyonieae
  • Oxydendreae
  • Vaccinieae

Во следната табела е претставена целосната систематика на ова семејство според GRIN:[2]:

Род и име
на пронаоѓачот
Македонско
име
Потсемејство и племе Фотографија
Acrotriche R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Agapetes D.Don ex G.Don Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Agapetes.serpens
Agarista D.Don ex G.Don Vaccinioideae Tribus Lyonieae
Allotropa Torr. & A.Gray Monotropoideae Tribus Monotropeae
Allotropa virgata
Andersonia R.Br. Styphelioideae Tribus Cosmelieae
Andromeda L. Rosmarinheide Vaccinioideae Tribus Andromedeae
Androstoma Hook. f. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Anthopteropsis A.C.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Anthopterus Hook. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Arbutus L. јагодник Arbutoideae
Archeria Hook. f. Styphelioideae Tribus Archerieae
Arctostaphylos Adans. Bärentrauben Arbutoideae
Astroloma R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Bejaria Mutis Andenrosen Ericoideae Tribus Bejarieae
Bejaria imthurnii
Brachyloma Sond. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Bryanthus J.G.Gmel. Moosheiden Ericoideae Tribus Bejarieae
Bryanthus gmelinii
Budawangia I.Telford Styphelioideae Tribus Epacrideae
Calluna Salisb. Besenheide Ericoideae Tribus Ericeae
Calluna vulgaris
Calopteryx A.C.Sm.
Cassiope D.Don Schuppenheiden Cassiopoideae
Cavendishia Lindl. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Ceratiola Michx. Ericoideae Tribus Empetreae
Ceratostema Juss. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Chamaedaphne Moench Torfgränken Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Chamaedaphne calyculata
Cheilotheca Hook. f. Monotropoideae Tribus Monotropeae
Chimaphila Pursh Winterlieb Monotropoideae Tribus Pyroleae
Chimaphila umbellata subsp. umbellata
Choristemon H.B.Will. Styphelioideae
Coleanthera Stschegl. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Comarostaphylis Zucc. Arbutoideae
Conostephium Benth. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Corema D.Don Ericoideae Tribus Empetreae
Corema album
Cosmelia R.Br. Styphelioideae Tribus Cosmelieae
Costera J.J.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Craibiodendron W.W.Sm. Vaccinioideae Tribus Lyonieae
Croninia J.M.Powell Styphelioideae Tribus Styphelieae
Cyathodes Labill. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Cyathopsis Brongn. & Gris Styphelioideae Tribus Styphelieae
Daboecia D.Don Glanzheide Ericoideae Tribus Ericeae
Decatoca F.Muell. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Demosthenesia A.C.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Didonica Luteyn & Wilbur Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Dimorphanthera (F.Muell. ex Drude) F.Muell. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Diogenesia Sleumer Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Diplarche Hook. f. & Thomson Ericoideae Tribus Rhodoreae
Diplycosia Blume Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Disterigma (Klotzsch) Nied. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Dracophyllum Labill. Drachenblätter Styphelioideae Tribus Richeeae
Dracophyllum secundum
Elliottia Muhl. ex Elliott Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Empetrum L. Krähenbeeren Ericoideae Tribus Empetreae
Empetrum nigrum
Enkianthus Lour. Prachtglocken Enkianthoideae
Epacris Cav. Australheide Styphelioideae Tribus Epacrideae
Epigaea L. Bodenlorbeer Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Erica L. Heidekraut Ericoideae Tribus Ericeae
×Gaulnettya Marchant Vaccinioideae Tribus Gaultherieae Hybridgattung Gaultheria × Pernettya
Gaultheria L. Scheinbeeren Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Gaylussacia Kunth Buckelbeeren Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Gonocalyx Planch. & Linden Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Harrimanella Coville Harrimanelloideae
Hemitomes A.Gray Monotropoideae Tribus Monotropeae
Kalmia L. Lorbeerrosen Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Kalmia latifolia 'Olympic Wedding'
Kalmiopsis Rehder Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Lebetanthus Endl. Styphelioideae Tribus Prionoteae
Ledothamnus Meisn. Ericoideae Tribus Bejarieae
Leptecophylla C.M.Weiller Styphelioideae Tribus Styphelieae
Leucopogon R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Leucopogon verticillatus
Leucothoe D.Don Traubenheide Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Leucothoe fontanesiana
Lissanthe R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Loiseleuria Desv. Gämsheide Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Loiseleuria procumbens
Lyonia Nutt. Lyonien Vaccinioideae Tribus Lyonieae
Lysinema R.Br. Styphelioideae Tribus Epacrideae
Macleania Hook. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Malea Lundell
Melichrus R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Menziesia Sm. Menziesien Ericoideae Tribus Rhodoreae
Menziesia multiflora var. longicalyx
Mitrastylus Alm & T.C.E.Fr.
Moneses Salisb. ex Gray Moosauge Monotropoideae Tribus Pyroleae
Moneses uniflora
Monotoca R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Monotropa L. Fichtenspargel Monotropoideae Tribus Monotropeae
Monotropa hypopitys
Monotropastrum Andres Monotropoideae Tribus Monotropeae
Monotropastrum humile
Monotropsis Schwein. ex Elliott Monotropoideae Tribus Monotropeae
Mycerinus A.C.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Needhamiella L. Watson Styphelioideae Tribus Oligarrheneae
Notopora Hook. f. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Oligarrhena R.Br. Styphelioideae Tribus Oligarrheneae
Oreanthes Benth. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Ornithostaphylos Small Arbutoideae
Orthaea Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Orthilia Raf. Birngrün Monotropoideae Tribus Pyroleae
Orthilia secunda
Oxydendrum DC. Sauerbaum Vaccinioideae Tribus Oxydendreae
Oxydendron arboreum
Pellegrinia Sleumer Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Pentachondra R.Br. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Pernettya Gaudich. Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Pernettya mucronata
Pernettyopsis King & Gamble Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Phyllodoce Salisb. Moosheide Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Phyllodoce empetriformis
Pieris D.Don Lavendelheide Vaccinioideae Tribus Lyonieae
Pieris japonica 'Mountain Fire'
Pityopus Small Monotropoideae Tribus Monotropeae
Planocarpa C.M.Weiller Styphelioideae Tribus Styphelieae
Pleuricospora A.Gray Monotropoideae Tribus Monotropeae
Plutarchia A.C.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Polyclita A.C.Sm. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Prionotes R.Br. Styphelioideae Tribus Prionoteae
Psammisia Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Pterospora Nutt. Monotropoideae Tribus Pterosporeae
Pterospora andromedea
Pyrola L. Wintergrün Monotropoideae Tribus Pyroleae
Pyrola grandiflora
Rhododendron L. Rhododendren Ericoideae Tribus Rhodoreae etwa 1000 Arten
Rhodothamnus Rchb. Zwergalpenrosen Ericoideae Tribus Phyllodoceae
Rhodothamus chamaecistus
Richea R.Br. Styphelioideae Tribus Richeeae
Rupicola Maiden & Betche Styphelioideae Tribus Epacrideae
Rusbya Britton Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Sarcodes Torr. Monotropoideae Tribus Pterosporeae
Sarcodes sanguinea
Satyria Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Semiramisia Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Siphonandra Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Sphenotoma (R.Br.) Sweet Styphelioideae Tribus Richeeae
Sphyrospermum Poepp. & Endl. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Sprengelia Sm. Styphelioideae Tribus Cosmelieae
Styphelia Sol. ex Sm. Styphelioideae Tribus Styphelieae
Styphelia tameiameiae
Symphysia C.Presl Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Tepuia Camp Vaccinioideae Tribus Gaultherieae
Themistoclesia Klotzsch Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Therorhodion (Maxim.) Small Ericoideae Tribus Rhodoreae
Therorhodion camtschaticum
Thibaudia Ruiz & Pav. ex J.St.-Hil. Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Trochocarpa R.Br. Radfrüchte Styphelioideae Tribus Styphelieae
Utleya Wilbur & Luteyn Vaccinioideae Tribus Vaccinieae
Vaccinium L. Heidelbeeren Vaccinioideae Tribus Vaccinieae etwa 100–150 Arten
Woollsia F.Muell. Styphelioideae Tribus Epacrideae
Xylococcus Nutt. Arbutoideae
Zenobia D.Don Zenobie Vaccinioideae Tribus Andromedeae 1 Art

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Видете на пример Кетлин A. Крон, E. Ен Пауел и Џ. Л. Лутејн (2002). „Филогенетски врски во племето на боровинката (Vaccinieae, Ericaceae) засновани на молекуларните податоци од MATK и јадрените рибозомски ITS региони, со осврт на местото на родот Satyria“. Американски журнал за ботаника. 89: 327–336. doi:10.3732/ajb.89.2.327. Архивирано од изворникот на 2010-06-26. Посетено на 2009-01-25.
 2. Видете Eintrag bei GRIN Таксономија за растенија.
 • Керни, ЏВГ & Мехарг, AA (2003). Ерикоидна микориза: партнерство со кое се преживува во неповолни почвени услови. Европски журнал за педологија 54, 735-740.
 • Волтерс, Дик Р. и Дејвид Џ. Кели Таксономија на васкуларните растенија. Кендал\Хант: 1996, Дубук.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]