Ореви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ореви
Персиски орев (Juglans regia)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Буковидни
Семејство: Ореви
DC. ex Perleb
Орев на Juglans regia.
Листови и ресести соцветија на Platycarya strobilacea.

Оревите (науч. Juglandaceae) се фамилија на дрвја, понекогаш грмушки, во редот Fagales. Различните членови од оваа фамилија се нативни за Америка, Евроазија и Југоисточна Азија.

Оревите имаат големи и ароматични листови, кои најчесто се последователни, но наспрамни кај родовите Alfaroa и Oreomunnia. Листовите се пересто насечени или троделни, и обично 20-100 см во должина.

Дрвјата се анемофилни (се опрашуваат со ветер), а цветовите најчесто се поредени во реси.

Постојат осум рода во оваа фамилија, вклучувајќи ги и комерцијално важните ореводајните дрва орев (Juglans), пекан (Carya illinoinensis) и хикори (Carya). Персискиот орев , Juglans regia, е еден од најважните орешкови култури во светот. Овие дрвја се исто така добри како градежни материјали.

Систематика[уреди | уреди извор]

Познатите рецентни родови се групирани во потсемејства, племиња и подплемиња на следниот начин[1]:

Потсемејство Engelhardioideae

Потсемејство Juglandoideae
 Племе Platycaryeae

 Tribe Juglandeae
  Подплеме Caryinae

  • Carya Nutt. — (хикори и пекан)

  Подплеме Juglandinae

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Manos, P. S., aand D. E. Stone 2001. "Evolution, phylogeny and systematics of the Juglandaceae." Annals of the Missouri Botanical Garden 88231-269