Јаглики

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаглики
Јаглики
Обична јаглика (Primula vulgaris)
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
Ред: Вресовидни
Семејство: Јаглики
Vent.
Родови

Во текстот.

Јагликите (науч. Primulaceae) се семејство на цветни растенија со околу 24 родови, вклучувајќи некои од најзастапените градинарски растенија и диви цвеќиња.

Опис[уреди | уреди извор]

Фамилијата Јаглики (Primulaceae) најчесто се повеќегодишни растенија, а во оваа фамилија припаѓаат повеќе од 2700 видови. Потекнува од умерените и северните области на Северната полутопка. Претставуваат тревести растенија, со прости зељести листови, додека цветовите се среќаваат во најразлични бои кои цветаат релативно рано уште од месец март што објаснува и самиот збор на фалилијата (Primus што значи прв).[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Се среќаваат на отворени предели, ливади на каменеста подлога.

Во Национален парк Галичица оваа фамилија е претставена со следните видови:

 • Anagallis arvensis,
 • Anagallisfoemina,
 • Androsace maxima,
 • Cyclamen hederifolium,
 • Lysimachiadubia,
 • Lysimachianummularia,
 • Primulaacaulis,
 • Primulaelatior subsp. intricate,
 • Primulaveris subsp. columnaeи Samolus valerandi.[1]

Родови[уреди | уреди извор]

Според Калерсхе[2] некои од овие родови треба да се стават во семејството Мирзинии (Myrsinaceae), но ова не се признава во APG III.

Примена[уреди | уреди извор]

Содржат голем број лековити својства (против кашлица, температура), а со тоа наоѓаат широка примена во алтернативната медицина.[1]

Јагликите како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Национален парк Галичица
 2. Källersjö, M., G. Bergqvist & A. A. Anderberg. 2000. Generic realignment in primuloid families of the Ericales s. l.: a phylogenetic analysis based on DNA sequences from three chloroplast genes and morphology. Amer. J. Bot. 87: 1325–1341.
 3. Глигор Поповски, Маслинови гранчиња. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 10-12.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]