Прејди на содржината

Маслинки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маслинки
Маслинка (Olea europaea)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Поткласа: Астериди
Нерангирано: евастериди I
Ред: Усноцветовидни
Семејство: Маслинки
Hoffmgg. и Link
Родови
Синоними
Bolivariaceae Гризеб.
Forstiereae (Forstieraceae) Ендл.
Fraxineae (Fraxinaceae) С.Ф. Греј
Iasmineae (Iasminaceae) Врска
Jasmineae (Jasminaceae) Јус.
Lilacaceae Вентенат
Nyctantheae (Nyctanthaceae) Ј.Г. Агард
Syringaceae Хоран.

Маслинките (науч. Oleaceae) се фамилија на растенија со 24 рецентни родови и околу 600 видови на мезофитни грмушки, дрвја и ретко трнови.

Опис[уреди | уреди извор]

Листови[уреди | уреди извор]

Фамилијата се одликува со наспрамни листови кои може да се прости или сложени (или пинатни или тернатни), без прилисници. Најизменичниот (спирален) распоред на листовите е редок, но највоочлив е кај јасминот (Jasminum sp.). Лиската е со пинатна венација и може да е рассечена или со целокрајни рабови. Кај одредени таксони се среќаваат домации, односно комори во кои се заробуваат различни членконоги. Листовите може двегодишни или зимзелени, при што зимзелените видови се најчести во топлите умерени и тропски региони, додека видовите со двегодишни листови се предоминантни во поладните региони.

Цветови[уреди | уреди извор]

Цветовите се најчесто хермафродитни и актиноморфни, заземаат форма на метличка или грозд, и обично се фрагрантни. Чашката може, но и не мора да е присутна, додека венчето е синсепално и четириделно. Андрецеумот има два прашника вметнати во перигинската зона и алтернираат со деловите на венчето.