Каменоломки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Saxifragaceae
Tiarella sp.
Научна класификација
Царство: Plantae
Оддел: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Saxifragales
Семејство: Каменоломки
Juss.
Родови

многу, во текстот.

Каменоломките (науч. Saxifragaceae) — семејство на скриеносемени растенија.

Според поновите истражувања, филогенетски, Saxifragaceae припаѓа во независниот ред Saxifragales.

Семејството брои околу 33 родови со околу 540 видови кои се јавуваат во умерена клима, особено на северната полутопка. Во Средна Европа ова семејство е претставено со родовите Chrysosplenium и Saxifraga.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова се едногодишни или тревести повеќегодишни растенија. Некои видови се сочници. CAM е откриен кај некои видови. Листовите се најчесто наизменични. Може да присуствуваат прилисници.

Хермафродитските цветови се петделни, при што најчесто се со пет венечни и пет чашкини ливчиња и дест прашници. Но, кај видот Chrysosplenium цветовите се со едничен околуцветник и осум прашници. Двата или трите плодни листови се спони долу и слободни во горниот дел.

Родови[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]