Здравци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Здравци
Елементи на Erodium cicutarium (илустрација)
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносеменици
Класа: Дикотиледони
Ред: Здравцовидни
Семејство: Здравци
Juss.
Родови

Здравците (науч. Geraniaceae) сочинуваат фамилија на цветни растенија каде припаѓа и родот Pelargonium, род на многу украсни саксиски растенија.

Постојат околу 800 видови во фамилијата кои се распоредени во 7 до 10 родови, според податоците на Кралските ботанички градини. Најбројни родови се Geranium (со 430 вида), Pelargonium (со 280 вида) и Erodium (со 80 вида).

Повеќето видови се наоѓаат во умерените или топлоумерените региони, иако некои се тропски. Центарот на распространување на родот Pelargonium е во Кепскиот регион во Јужноафриканската Република, каде постои голема вегетативна и флорна разновидност.