Окрузи во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Окрузите во Албанија.

Окрузите во Албанија се второстепена административна поделба на земјата, првата се областите. Во Албанија има 36 окрузи и тие се:

 1. Белград (округ) (Берат)
 2. Булчица (округ) (Булќиза)
 3. Делвина (округ)
 4. Девол (округ)
 5. Дебар (округ)
 6. Драч (округ) (Дурес)
 7. Елбасан (округ) (Коњух)
 8. Фиер (округ)
 9. Ѓирокастро (округ)
 10. Грамш (округ)
 11. Хас (округ)
 12. Каваја (округ)
 13. Колоња (округ)
 14. Горица (округ) (Корча)
 15. Круја (округ)
 16. Кучово (округ)
 17. Кукуш (округ) (Кукс)
 18. Курбин (округ)
 19. Леска (округ)
 20. Либражд (округ)
 21. Лушње (округ)
 22. Голема Малесија (округ)
 23. Малакастро (округ)
 24. Матија (Мат)
 25. Мирдита (округ)
 26. Пеќин (округ)
 27. Премет (округ)
 28. Поградец (округ)
 29. Пука (округ)
 30. Саранда (округ)
 31. Скадар (округ)
 32. Скрапар (округ)
 33. Тепелена (округ) (Теплена)
 34. Тирана (округ) (Трнава)
 35. Тропоја (округ)
 36. Валона (округ)

Поврзано[уреди | уреди извор]