Голо Брдо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поглед на областа.

Голо Брдо (албански: Gollobërdë) — географска, претежно планинска област во источниот дел на Албанија и југозападно од градот Дебар во Македонија. Населението во овој регион е претежно македонско, од кои мнозинството се со исламска вероисповед. Македонците од овој дел на Албанија се организирани во здружение наречено „Мир“ чијшто претседател е Кимет Фетаху.

И покрај тоа што Македонците се официјално признаени како малцинска заедница во Албанија, сега за сега македонскиот јазик официјално се употребува само во реонот на Мала Преспа, но не и во Голо Брдо и другите делови на Албанија каде живеат Македонци. Во тие делови македонскиот јазик се користи во домашна и меѓусебна комуникација меѓу Македонците.

Во одредени делови на Голо Брдо постои и одредена група на луѓе кои се декларираат како етнички Бугари и се организирани во здружение наречено „Просперитет Голо Брдо“ чиј претседател е Хаџи Пируши од с. Стеблево. Но, за разлика од Македонците, Грците или Власите кои се официјално признати како малцински заедници во Албанија, албанската држава нема официјално признание за постоење на бугарска малцинска заедница во ниту еден дел од Албанија или дадено право на образование на бугарски јазик и покрај тоа што властите во Бугарија и самодекларираните Бугари во Албаниjа тврдат дека на Голо Брдо постои население со бугарска национална свест. Некои бугарски политичари одат до таму што покрај тврдењата за постоење на бугарско население во Албанија, сакаат да го претстават и македонското население низ Албанија како бугарско агитирајќи меѓу албанските власти.

Села во Голо Брдо[уреди | уреди извор]

Карта на Голо Брдо

Областа Голо Брдо во 1924 година, дванаесет години по формирањето на Албанија, е поделена меѓу тогашна Југославија и Албанија. Во Албанија областа Голо Брдо територијално е поделена на три општински единици: Требишта, Острени и Стеблево, со 16 чисто македонски села: Вичишта, Миреши, Владимирица, Тучепи, Којовец, Смолник , Лешничани, Себишта, Мало Острени, Големо Острени, Врница, Пасинки, Требишта, Клење, Ѓиновец, Стеблево, Борово, Забзун, Студена, Оржаново, Радоешта, Љуболеш. Во Македонија од областа Голо Брдо припаѓаат селата Отишани, Џепиште. Во општините Острени и Требишта живеат само Македонци, а во општина Стеблево населението е етнички мешано и Македонци и Албанци.

Во областа Долно Поле, понасевер од Голо Брдо во општината Макелари останати се само три, од претходно сите македонски села Горно Крчиште, Долно Крчиште и Ербеле. Во 1924 година Албанија ги добива од тогашна Југославија во размената на територии по граничната линија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]