Глукоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
D-глукоза
Glucose chain structure.svg
D-glucose-chain-3D-balls.png
Систематско име (2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-Pentahydroxyhexanal
Назнаки
50-99-7 Yes check.svgОк
Кратенки Glc
ATC код B05CX01
V04CA02, V06DC01
ChEBI CHEBI:4167 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1222250 Yes check.svgОк
ChemSpider 5589 Yes check.svgОк
EC број 200-075-1
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG C00031 X mark.svgН
MeSH Glucose
PubChem 5793
RTECS број LZ6600000
UNII 5SL0G7R0OK Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.54 g/cm3
Точка на топење
91 g/100 mL
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−1271 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
−2805 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
209.2 J K−1 mol−1
Штетност
MSDS ICSC 0865
EU индекс not listed
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Глукозата6H12O6) претставува гроздов шеќер. Таа се наоѓа и во крвта на животните, каде што има многубројни функции. Се складира во црниот дроб во вид резервен шеќер-гликоген. Кога резервите на јаглехидратите во организмот се празни, црниот дроб врши конверзија на гликогенот во глукоза со што се подмируваат потребите за енергија. При најразлични концентрации на глукоза во организмот, настануваат хипергликемија или хипогликемија.