Прејди на содржината

Индиго кармин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Индиго кармин
Назнаки
860-22-0 Ок
ChEBI CHEBI:31695 Н
ChEMBL ChEMBL2105023
ChemSpider 4447431 Ок
DrugBank DB11577
DBSALT001752
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG D01563
PubChem 2723854
UNII D3741U8K7L Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед виолетова цврста материја
Точка на топење
10 g/L (25 Целзиусови степени)
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник[1]
Сигнални зборови
Внимание
Изјави за опасност
H302[1]
NFPA 704
2
1
0
Pharmacology
ATC код V04CH02
Законски статус
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи
Индиготиндисулфонат содиум
Клинички податоци
Заштитени имињаBludigo
Licence dataUS Daily Med:врска

Индиго кармин, или 5,5'-индигодисулфонска киселинска натриумова сол, ― органска сол добиена од индиго со ароматична сулфонација, што го прави соединението растворливо во вода. Тој е одобрен за употреба како боја за храна во Соединетите Држави и ЕУ за да се добие сина боја.[3][4] Неговиот Е-број е Е132. Тој е и показател за pH вредност.

Употреба[уреди | уреди извор]

Индиго карминот во воден раствор 0,2% е син на pH вредност од 11,4 и жолт на 13,0. Индиго карминот е исто така оксидационо-редукционен показател, пожолтувајќи по намалувањето. Друга употреба е како показател за растворен озон[5] преку претворање во исатин-5-сулфонска киселина.[5] Сепак, се покажало дека оваа реакција не е специфична за озонот: таа, исто така, открива супероксид, важна разлика во клеточната физиологија.[6] Се користи и како боја во производството на капсули.

Медицинска употреба[уреди | уреди извор]

Индиготиндисулфонат натриум, кој се продава под брендот Bludigo, се користи како дијагностичка боја за време на хируршки зафати. Индициран е за употреба како помош за гледање при цистоскопска проценка на интегритетот на мочоводите кај возрасни по уролошки и гинеколошки отворени, роботски или ендоскопски хируршки постапки.[7] Тој бил одобрен за медицинска употреба во Соединетите Држави во јули 2022 година.[7]

Во акушерската хирургија, растворите на индиго кармин понекогаш се користени за откривање на истекување на плодова вода. Во уролошката хирургија, интравенска инјекција со индиго кармин често е користена за да се истакнат делови од уринарниот тракт. Бојата брзо се филтрира преку бубрезите од крвта и ја обојува урината во сина боја. Ова овозможува структурите на уринарниот тракт да бидат видени на хируршкото поле и да се покаже дали има истекување. Сепак, бојата може да предизвика потенцијално опасно зголемување на крвниот притисок во некои случаи.[8]

Иако не се впива од клетките, дамката од индиго кармин, испрскана на посакуваните областите, ја истакнува топографијата на површината на мукозата со нејзината сина боја. Воглавно е користен во концентрација околу 0,2%, дамката со индиго кармин е корисна како надгледувачки метод за дијагностицирање на минутни лезии, за разликување помеѓу бенигни и малигни лезии, како и за олеснување на примената на зголемувачки ендоскопи за набљудување и анализа на површинската структура на лезијата., ги разграничува границите на малигните лезии во раната фаза и ја проценува длабочината на инвазијата на ракот. Се користи за дијагностицирање на Баретовиот хранопровод, проценка на вилузна атрофија, дијагностицирање и разликување на полипоидни и неполипоидни лезии во дебелото црево и дијагностицирање на аденом на желудникот и рак.[9]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Indigo carmine“. Sigma Aldrich. Посетено на 22 февруари 2023.
  2. „Bludigo- indigotindisulfonate sodium injection“. DailyMed. 7 November 2022. Посетено на 21 January 2023.
  3. Summary of Color Additives for Use in United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices, Food and Drug Administration
  4. Current EU approved additives and their E Numbers, Food Standards Agency, 26 ноември 2010
  5. 5,0 5,1 „Quantitative determination of aqueous-phase ozone by chemiluminescence using indigo-5,5'-disulfonate“. Anal. Chem. 61 (6): 619–23. март 1989. doi:10.1021/ac00181a025. PMID 2729594.
  6. „Superoxide converts indigo carmine to isatin sulfonic acid: implications for the hypothesis that neutrophils produce ozone“. J. Biol. Chem. 279 (18): 18521–5. април 2004. doi:10.1074/jbc.M400334200. PMID 14978029.
  7. 7,0 7,1 „NDA APPROVAL: Bludigo (indigotindisulfonate sodium) injection“ (PDF). U.S. Food and Drug Administration.
  8. „The Safety of Intravenous Indigo Carmine to Assess Ureteric Patency During Transvaginal Uterosacral Suspension of the Vaginal Vault“. Journal of Pelvic Medicine & Surgery. 15 (1): 11–15. јануари–февруари 2009. doi:10.1097/SPV.0b013e3181986ace.
  9. „The Past, Present, and Future of Image-Enhanced Endoscopy“. Clinical Endoscopy. 48 (6): 466–475. ноември 2015. doi:10.5946/ce.2015.48.6.466. PMC 4676674. PMID 26668791.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]