Африканско првенство во кошарка 2013

Од Википедија — слободната енциклопедија
AfroBasket 2013
Мрежно место
2013 FIBA Africa Championship
Детали за турнирот
ДомаќинБрег на Слонова Коска
Датуми20 август - 31 август 2013
Тимови16 (од 53 федерации)
Сали(во 1 град)
Победник Ангола (11ти титула)
2011
2015 >

Африканско првенство во кошарка 2013 — 27-то африканско кошаркарско првенство на Африканското првенство во кошарка кое се одржало во Брегот на Слоновата Коска од 20 август - 31 август 2013 година. На ова првенство учество зеле 16 репрезентации.

Победник на турнирот била Кошаркарската репрезентација на Ангола.

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Брег на Слоновата Коска 3 3 0 207 155 +52 6
 Сенегал 3 2 1 180 201 −21 5
 Алжир 3 1 2 171 189 −18 4
 Египет 3 0 3 195 208 −13 3
20 август 2013
15:00
Извештај Египет  70 – 72  Сенегал    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–18, 16–23, 14–18, 24–13

20 август 2013
17:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  64 – 47  Алжир    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–8, 14–13, 15–17, 19–9

22 август 2013
15:00
Извештај Алжир  67 – 63  Египет    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–21, 15–7, 15–26, 23–9

22 август 2013
17:30
Извештај Сенегал  46 – 74  Брег на Слоновата Коска    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–18, 12–11, 10–25, 10–20

24 август 2013
15:00
Извештај Сенегал  62 – 57  Алжир    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 10–18, 20–10, 22–12, 10–17

24 август 2013
17:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  69 – 62  Египет    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 21–16, 12–15, 23–17, 13–14

Група Б[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Тунис 3 3 0 239 180 +59 6
 Мароко 3 2 1 225 176 +49 5
 Руанда 3 1 2 218 231 −13 4
 Буркина Фасо 3 0 3 169 264 −95 3
21 август 2013
12:30
Извештај Руанда  80 – 61  Буркина Фасо   
Четвртини: 17–17, 15–21, 22–9, 26–14

21 август 2013
20:00
Извештај Тунис  56 – 54  Мароко    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–16, 21–13, 12–12, 7–13

23 август 2013
12:30
Извештај Мароко  87 – 57  Руанда    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 30–10, 20–15, 16–20, 21–12

23 август 2013
15:00
Извештај Буркина Фасо  45 – 100  Тунис    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–28, 10–28, 13–18, 8–26

25 август 2013
12:30
Извештај Буркина Фасо  63 – 84  Мароко    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–13, 6–24, 16–24, 25–23

25 август 2013
17:30
Извештај Тунис  83 – 81  Руанда Пдж  Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 26–17, 13–24, 20–20, 15–13, Пдж: 9–7

Група В[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Ангола 3 3 0 251 203 +48 6
 Зелен ’Рт 3 2 1 205 210 −5 5
 Мозамбик 3 1 2 196 222 −26 4
 ЦАР 3 0 3 228 245 −17 3
20 август 2013
12:30
Извештај ЦАР  66 – 70  Мозамбик    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 17–8, 22–19, 12–28, 15–15

20 август 2013
20:00
Извештај Ангола  75 – 50  Зелен ’Рт    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 25–10, 13–18, 28–10, 9–12

22 август 2013
12:30
Извештај Зелен ’Рт  90 – 82  ЦАР    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 23–11, 22–27, 19–17, 26–27

22 август 2013
20:00
Извештај Мозамбик  73 – 91  Ангола    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–17, 24–20, 13–23, 22–31

24 август 2013
12:30
Извештај Мозамбик  53 – 65  Зелен ’Рт    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 13–16, 14–19, 14–11, 12–19

24 август 2013
20:00
Извештај Ангола  85 – 80  ЦАР    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 20–12, 23–22, 24–22, 18–24

Група Г[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Нигерија 3 3 0 258 218 +40 6
 Камерун 3 2 1 247 169 +78 5
 Конго 3 1 2 205 244 −39 4
 Мали 3 0 3 171 250 −79 3
21 август 2013
15:00
Извештај Камерун  74 – 43  Конго    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 18–9, 15–17, 21–8, 20–9

21 август 2013
17:30
Извештај Нигерија  74 – 59  Мали    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–18, 17–9, 16–19, 27–13

23 август 2013
17:30
Извештај Конго  75 – 93  Нигерија    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 18–28, 14–25, 26–19, 17–21

23 август 2013
20:00
Извештај Мали  35 – 89  Камерун    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 6–29, 6–20, 5–29, 18–11

25 август 2013
15:00
Извештај Конго  87 – 77  Мали    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 24–18, 10–19, 29–18, 24–22

25 август 2013
20:00
Извештај Нигерија  91 – 84  Камерун    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 24–18, 15–22, 23–25, 29–19

Завршна фаза[уреди | уреди извор]

Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
26 август            
  Брег на Слоновата Коска  100
28 август
  Буркина Фасо  60  
  Брег на Слоновата Коска  71
26 август
    Камерун  56  
  Камерун  75
30 август
  Мозамбик  42  
  Брег на Слоновата Коска  59
26 август
    Ангола  66  
  Ангола  82
28 август
  Мали  36  
  Ангола  95
26 август
    Мароко  73  
  Мароко (OT)  86
31 август
  Алжир  81  
  Ангола  57
27 август
    Египет  40
  Тунис  67
28 август
  Египет  77  
  Египет  74
27 август
    Зелен ’Рт  73  
  Зелен ’Рт  67
30 август
  Конго  60  
  Египет  70
27 август
    Сенегал  63   Трето место
  Нигерија  112
28 август 31 август
  ЦАР  75  
  Нигерија  63   Брег на Слоновата Коска  56
27 август
    Сенегал  64     Сенегал  57
  Сенегал  67
  Руанда  57  
5 место
 
5–8 место5 место
 
      
 
29 август
 
 
 Камерун79
 
30 август
 
 Мароко76
 
 Камерун74
 
29 август
 
 Зелен ’Рт53
 
 Зелен ’Рт79
 
 
 Нигерија76
 
7 место
 
 
30 август
 
 
 Мароко87
 
 
 Нигерија105
26 август 2013
12:30
Извештај Мароко  86 – 81  Алжир Пдж  Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–12, 17–14, 18–24, 23–22, Пдж: 14–9

26 август 2013
15:00
Извештај Камерун  75 – 42  Мозамбик    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 14–14, 21–8, 15–9, 25–11

26 август 2013
17:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  100 – 60  Буркина Фасо    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 19–15, 26–13, 29–15, 26–17

26 август 2013
20:00
Извештај Ангола  82 – 36  Мали    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 29–5, 10–10, 18–9, 25–12

27 август 2013
12:30
Извештај Тунис  67 – 77  Египет    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 15–19, 13–16, 18–20, 21–22

27 август 2013
15:00
Извештај Зелен ’Рт  67 – 60  Конго    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 11–21, 12–11, 15–18, 29–10

27 август 2013
17:30
Извештај Сенегал  67 – 57  Руанда    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 13–15, 20–20, 14–7, 20–15

27 август 2013
20:00
Извештај Нигерија  112 – 75  ЦАР    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 24–27, 34–12, 26–15, 28–21

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

28 август 2013
12:30
Извештај Ангола  95 – 73  Мароко    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 26–12, 24–16, 26–22, 19–23

28 август 2013
15:00
Извештај Египет  74 – 73  Зелен ’Рт    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–19, 20–21, 25–15, 13–18

28 август 2013
17:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  71 – 56  Камерун    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 24–14, 16–18, 10–15, 21–9

28 август 2013
20:00
Извештај Нигерија  63 – 64  Сенегал    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 25–16, 12–19, 12–19, 14–10

5-8 место[уреди | уреди извор]

29 август 2013
10:00
Извештај Камерун  79 – 76  Мароко    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 22–16, 20–17, 24–25, 13–18

29 август 2013
12:30
Извештај Зелен ’Рт  79 – 76  Нигерија   
Судии: Nachid Messaoudi (ALG), Wael Abdel Hay (EGY), Sami Belgharek (TUN)
Четвртини: 21–23, 16–17, 17–15, 25–21

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

30 август 2013
16:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  59 – 66  Ангола    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 10–23, 26–10, 10–21, 13–12

30 август 2013
18:30
Извештај Египет  70 – 63  Сенегал    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 20–15, 8–9, 14–15, 28–24

15 место[уреди | уреди извор]

28 август 2013
09:00
Извештај Мали  71 – 70  Буркина Фасо Пдж  Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 11–19, 17–9, 16–21, 20–15, Пдж: 7–6

13 место[уреди | уреди извор]

28 август 2013
11:30
Извештај Конго  63 – 64  ЦАР    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–10, 12–16, 17–21, 18–17

11 место[уреди | уреди извор]

28 август 2013
14:00
Извештај Алжир  56 – 78  Мозамбик    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 13–13, 11–26, 18–19, 14–20

9 место[уреди | уреди извор]

28 август 2013
16:30
Извештај Тунис  76 – 54  Руанда    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 23–13, 12–25, 23–8, 18–8

7 место[уреди | уреди извор]

30 август 2013
11:30
Извештај Мароко  87 – 105  Нигерија    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 17–19, 24–31, 25–28, 21–27

5 место[уреди | уреди извор]

30 август 2013
14:00
Извештај Камерун  74 – 53  Зелен ’Рт    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 21–9, 24–20, 10–17, 19–7

3 место[уреди | уреди извор]

31 август 2013
16:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  56 – 57  Сенегал    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 16–9, 8–23, 19–11, 13–14

Финале[уреди | уреди извор]

31 август 2013
18:30
Извештај Ангола  57 – 40  Египет    Спортска сала Тричвиле, Абиџан
Четвртини: 12–13, 16–8, 18–7, 11–12

Табела[уреди | уреди извор]

Квалификуван за СПК 2014
Место Екипа Рекорд
1  Ангола 7–0
2  Египет 3–4
3  Сенегал 5–2
4  Брег на Слоновата Коска 5–2
5  Камерун 5–2
6  Зелен ’Рт 4–3
7  Нигерија 5–2
8  Мароко 3–4
9  Тунис 4–1
10  Руанда 1–4
11  Мозамбик 2–3
12  Алжир 1–4
13  ЦАР 1–4
14  Конго 1–4
15  Мали 1–4
16  Буркина Фасо 0–5

Надворешни врски[уреди | уреди извор]