Прејди на содржината

Африканско првенство во кошарка 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
AfroBasket 2015
Мрежно место
2015 FIBA Africa Championship
Детали за турнирот
ДомаќинТунис
Датуми19 август - 30 август 2015
Тимови16
Сали(во 1 град)
Победник Нигерија (1-ви титула)
2013
2017 >

Африканско првенство во кошарка 2015 — 28-то африканско кошаркарско првенство на Африканското првенство во кошарка кое се одржало во Тунис од 19 август - 30 август 2015 година. На ова првенство учество зеле 16 репрезентации.

Победник на турнирот била Кошаркарската репрезентација на Нигерија.

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Нигерија 3 3 0 215 166 +49 6
 Тунис 3 2 1 245 192 +53 5
 Уганда 3 1 2 175 212 −37 4
 ЦАР 3 0 3 170 235 −65 3
19 август
15:00
Извештај Нигерија  88 – 63  ЦАР   
Четвртини: 16–12, 33–23, 20–12, 19–16
19 август
21:00
Извештај Тунис  77 – 55  Уганда   
Четвртини: 24–18, 14–10, 20–16, 19–11
21 август
16:00
Извештај Уганда  59 – 98  Нигерија   
Четвртини: 16–27, 14–21, 11–32, 18–18
21 август
21:00
Извештај Тунис  68 – 52  ЦАР   
Четвртини: 14–9, 16–10, 19–16, 19–17
23 август
16:00
Извештај ЦАР  60 – 56  Уганда   
Четвртини: 20–16, 8–16, 11–11, 21–13
23 август
21:00
Извештај Нигерија  59 – 70  Тунис   
Четвртини: 13–22, 17–17, 12–20, 17–11

Група Б[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Сенегал 3 3 0 238 220 +18 6
 Ангола 3 2 1 225 213 +12 5
 Мозамбик 3 1 2 233 252 −19 4
 Мароко 3 0 3 220 230 −10 3
20 август
16:00
Извештај Ангола  84 – 72  Мозамбик   
Четвртини: 15–24, 17–19, 29–14, 23–15
20 август
21:00
Извештај Сенегал  77 – 71  Мароко   
Четвртини: 17–10, 17–24, 24–17, 19–20
22 август
16:00
Извештај Мозамбик  76 – 86  Сенегал   
Четвртини: 16–27, 17–16, 24–21, 19–22
22 август
21:00
Извештај Ангола  68 – 67  Мароко   
Четвртини: 15–23, 18–12, 17–20, 18–12
24 август
16:00
Извештај Мароко  82 – 85  Мозамбик   
Четвртини: 29–19, 21–23, 10–16, 22–27
24 август
21:00
Извештај Сенегал  74 – 73  Ангола   
Четвртини: 14–18, 23–15, 13–26, 24–14

Група В[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Египет 3 3 0 234 175 +59 6
 Камерун 3 2 1 240 206 +34 5
 Мали 3 1 2 183 179 +4 4
 Габон 3 0 3 170 267 −97 3
19 август
12:30
Извештај Египет  96 – 49  Габон   
Четвртини: 16–15, 39–3, 24–17, 17–14
19 август
17:30
Извештај Мали  56 – 70  Камерун   
Четвртини: 18–11, 10–14, 20–28, 8–17
21 август
13:30
Извештај Габон  54 – 78  Мали   
Четвртини: 20–16, 8–26, 5–18, 21–18
21 август
18:30
Извештај Египет  83 – 77  Камерун   
Четвртини: 22–14, 19–27, 25–21, 17–15
23 август
13:30
Извештај Камерун  93 – 67  Габон   
Четвртини: 15–10, 20–20, 23–22, 35–15
23 август
18:30
Извештај Мали  49 – 55  Египет   
Четвртини: 10–17, 10–11, 11–10, 18–17

Група Г[уреди | уреди извор]

Екипа Н П П К+ К- КР П
 Брег на Слоновата Коска 3 3 0 230 190 +40 6
 Зелен ’Рт 3 2 1 201 202 −1 5
 Алжир 3 1 2 230 226 +4 4
 Зимбабве 3 0 3 184 227 −43 3
20 август
13:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  56 – 76  Зелен ’Рт   
Четвртини: 11–24, 11–23, 17–17, 17–12
20 август
18:30
Извештај Алжир  87 – 67  Зимбабве   
Четвртини: 15–20, 24–17, 27–17, 21–13
22 август
13:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  64 – 52  Зимбабве   
Четвртини: 14–11, 18–11, 16–19, 16–11
22 август
18:30
Извештај Зелен ’Рт  78 – 69  Алжир   
Четвртини: 20–19, 30–12, 15–17, 13–21
24 август
13:30
Извештај Зимбабве  65 – 76  Зелен ’Рт   
Четвртини: 18–22, 18–16, 16–24, 13–14
24 август
18:30
Извештај Алжир  74 – 81  Брег на Слоновата Коска   
Четвртини: 24–19, 18–18, 18–16, 14–28

Завршна фаза[уреди | уреди извор]

Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
25 август            
  Тунис (OT)  69
27 август
  Мароко  68  
  Тунис  67
25 август
    Мали  60  
  Брег на Слоновата Коска  57
29 август
  Мали  76  
  Тунис  51
25 август
    Ангола  58  
  Египет  102
27 август
  Зимбабве  62  
  Египет  63
25 август
    Ангола  83  
  Ангола  62
30 август
  ЦАР  61  
  Ангола  65
26 август
    Нигерија  74
  Сенегал  79
27 август
  Уганда  48  
  Сенегал  75
26 август
    Алжир  58  
  Камерун  71
29 август
  Алжир  73  
  Сенегал  79
26 август
    Нигерија (OT)  88   Трето место
  Зелен ’Рт  67
27 август 30 август
  Габон  77  
  Габон  64   Тунис  82
26 август
    Нигерија  88     Сенегал  73
  Нигерија  83
  Мозамбик  47  
  5th–8th place 5th place
             
28 август
  Мали 51  
  Египет 74  
 
29 август
      Египет 69
    Алжир 63
7th place
28 август 29 август
  Алжир 84   Мали  94
  Габон 76     Габон  82

16 место[уреди | уреди извор]

25 август
21:00
Извештај Тунис  69 – 68  Мароко OT 
Четвртини: 17–12, 14–11, 16–24, 9–9, Пдж: 13–12
25 август
18:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  57 – 76  Мали   
Четвртини: 6–22, 10–22, 17–13, 24–19
25 август
13:30
Извештај Египет  102 – 62  Зимбабве   
Четвртини: 23–12, 26–17, 22–11, 31–22
25 август
16:00
Извештај Ангола  62 – 61  ЦАР   
Четвртини: 15–18, 15–11, 22–21, 10–11
26 август
13:30
Извештај Сенегал  79 – 48  Уганда   
Четвртини: 16–13, 20–9, 23–16, 20–10
26 август
21:00
Извештај Камерун  71 – 73  Алжир   
Четвртини: 19–19, 15–15, 21–21, 16–18
26 август
16:00
Извештај Зелен ’Рт  67 – 77  Габон   
Четвртини: 24–20, 17–19, 17–16, 9–22
26 август
18:30
Извештај Нигерија  83 – 47  Мозамбик   
Четвртини: 29–16, 12–8, 20–12, 22–11

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

27 август
13:30
Извештај Габон  64 – 88  Нигерија   
Четвртини: 11–23, 14–26, 9–23, 30–16
27 август
16:00
Извештај Египет  63 – 83  Ангола   
Четвртини: 13–20, 16–23, 17–17, 17–23
27 август
18:30
Извештај Сенегал  75 – 58  Алжир   
Четвртини: 17–12, 20–16, 25–9, 13–21
27 август
21:00
Извештај Тунис  67 – 60  Мали   
Четвртини: 18–4, 15–20, 13–11, 21–25

5-8 место[уреди | уреди извор]

28 август
15:00
Извештај Мали  51 – 74  Египет   
Четвртини: 13–18, 10–8, 7–18, 21–30
28 август
17:00
Извештај Алжир  84 – 76  Габон   
Четвртини: 28–13, 22–18, 15–23, 19–22
29 август
18:30
Извештај Сенегал  79 – 88  Нигерија Пдж 
Четвртини: 15–18, 22–17, 26–22, 13–19Пдж: 3–12
29 август
21:00
Извештај Тунис  51 – 58  Ангола   
Четвртини: 9–15, 6–9, 17–17, 19–17

15 место[уреди | уреди извор]

27 август
11:00
Извештај Зимбабве  64 – 72  Уганда   
Четвртини: 17–20, 12–16, 11–14, 24–22

13 место[уреди | уреди извор]

28 август
9:00
Извештај ЦАР  74 – 86  Мароко   
Четвртини: 20–17, 16–15, 20–28, 18–26

11 место[уреди | уреди извор]

28 август
11:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  63 – 70  Мозамбик   
Четвртини: 18–22, 10–6, 15–23, 20–19

9 место[уреди | уреди извор]

28 август
13:00
Извештај Зелен ’Рт  66 – 88  Камерун   
Четвртини: 30–16, 8–25, 24–19, 9–23

7 место[уреди | уреди извор]

29 август
13:30
Извештај Мали  94 – 82  Габон   
Четвртини: 35–31, 23–21, 14–17, 22–13

5 место[уреди | уреди извор]

29 август
16:00
Извештај Египет  69 – 63  Алжир   
Четвртини: 13–13, 14–17, 19–14, 23–19

3 место[уреди | уреди извор]

30 август
18:30
Извештај Тунис  82 – 73  Сенегал   
Четвртини: 23–18, 14–15, 23–19, 22–21

Финале[уреди | уреди извор]

30 август
21:00
Извештај Ангола  65 – 74  Нигерија   
Четвртини: 13–10, 11–27, 12–14, 29–23

Табела[уреди | уреди извор]

Квалификуван за ЛОИ 2016
Квалификуван за квалификации за ЛОИ 2016
Место Екипа Рекорд Ранглиста на ФИБА
Пртходно Потоа Промени
 Нигерија 6–1 24 25 -1
 Ангола 5–2 16 15 1
 Тунис 6–1 23 23 0
4  Сенегал 5–2 30 31 -1
5  Египет 6–1 41 41 0
6  Алжир 3–4 80 68 12
7  Мали 3–4 T-62 T-57 5
8  Габон 1–6 NR 76 12
9  Камерун 3–2 43 52 -9
10  Зелен ’Рт 3–2 55 63 -8
11  Мозамбик 2–3 T-66 T-61 5
12  Брег на Слоновата Коска 2–3 37 40 -3
13  Мароко 1–4 60 60 0
14  ЦАР 1–4 T-56 T-57 -1
15  Уганда 1–4 NR T-89 -1
16  Зимбабве 0–5 NR T-91 -3

Надворешни врски[уреди | уреди извор]