Африканско првенство во кошарка 2005

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мрежно место
2005 FIBA Africa Championship
Детали за турнирот
ДомаќинАлжир
Датуми15 август - 24 август 2005
Тимови12
Сали(во Алжир, Стоели градови)
Победник Ангола (8-ми титула)
2003
2007 >

Африканско првенство во кошарка 2005 — 24-то африканско кошаркарско првенство на Африканското првенство во кошарка кое се одржало во Алжир од 15 август - 24 август 2005 година. На ова првенство учество зеле 12 репрезентации.

Победник на турнирот била Кошаркарската репрезентација на Ангола.

Учесници[уреди | уреди извор]

Група А Група Б

 Алжир
 Габон
 Брег на Слоновата Коска
 Мали
 Нигерија
 Тунис

 Ангола
 ЦАР
 Мароко
 Мозамбик
 Јужна Африка
 Сенегал

Групна газа[уреди | уреди извор]

Група A[уреди | уреди извор]

Квалификуван во четвртфинале
Екипа П П К+ К- КР Бодови
 Алжир 4 1 374 337 +37 9
 Нигерија 4 1 386 328 +58 9
 Тунис 2 3 355 357 -2 7
 Мали 2 3 382 376 +6 7
 Брег на Слоновата Коска 2 3 328 375 -47 7
 Габон 1 4 315 367 -52 6
15 август 2005
14:00
Извештај Мали  61 – 80  Тунис    Алжир
Четвртини: 20-24, 20-25, 4-15, 17-16
15 август 2005
16:30
Извештај Нигерија  87 – 56  Брег на Слоновата Коска    Алжир
Четвртини: 15-13, 25-10, 23-16, 24-17
15 август 2005
21:00
Извештај Алжир  80 – 52  Габон    Алжир
Четвртини: 19-6, 18-16, 18-18, 25-12

16 август 2005
16:00
Извештај Габон  65 – 74  Брег на Слоновата Коска    Алжир
Четвртини: 16-18, 10-17, 17-24, 22-15
16 август 2005
18:30
Извештај Мали  77 – 83  Нигерија    Алжир
Четвртини: 18-21, 26-22, 16-21, 17-19
16 август 2005
21:00
Извештај Алжир  84 – 72  Тунис    Алжир
Четвртини: 27-16, 20-19, 18-18, 19-19

18 август 2005
16:00
Извештај Мали  74 – 76  Габон    Алжир
Четвртини: 22-15, 10-21, 25-19, 17-21
18 август 2005
18:30
Извештај Тунис  65 – 78  Нигерија    Алжир
Четвртини: 12-29, 22-21, 14-11, 17-17
18 август 2005
21:00
Извештај Алжир  71 – 58  Брег на Слоновата Коска    Алжир
Четвртини: 21-18, 20-15, 17-10, 13-15

19 август 2005
16:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  71 – 87  Мали    Алжир
Четвртини: 10-21, 21-16, 17-16, 23-24
19 август 2005
18:30
Извештај Тунис  73 – 65  Габон    Алжир
Четвртини: 20-11, 17-16, 21-28, 15-10
19 август 2005
21:00
Извештај Алжир  73 – 72  Нигерија    Алжир
Четвртини: 20-16, 21-19, 14-17, 18-20

20 август 2005
16:00
Извештај Нигерија  66 – 57  Габон    Алжир
Четвртини: 12-17, 16-17, 26-8, 12-15
20 август 2005
18:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  69 – 65  Тунис    Алжир
Четвртини: 18-9, 18-17, 19-13, 14-26
20 август 2005
21:00
Извештај Алжир  66 – 83  Мали    Алжир
Четвртини: 18-18, 11-25, 11-22, 26-18

Ггрупа Б[уреди | уреди извор]

Квалификуван во четвртфинале
Екипа П П К+ К- КР Бодови
 Ангола 5 0 426 227 +199 9
 Сенегал 4 1 343 261 +82 9
 Central African Rep. 3 2 279 291 -12 7
 Мароко 2 3 288 330 -42 7
 Јужна Африка 1 4 292 384 -92 7
 Мозамбик 0 5 258 393 -135 6
15 август 2005
10:00
Извештај Јужна Африка  42 – 107  Ангола    Стоели
Четвртини: 13-25, 11-24, 5-34, 13-24
15 август 2005
12:30
Извештај Мароко  60 – 70  Сенегал    Стоели
Четвртини: 14-19, 14-11, 23-22, 9-18
15 август 2005
14:00
Извештај Мозамбик  50 – 65  Central African Rep.    Стоели
Четвртини: 5-10, 15-24, 13-13, 17-18

16 август 2005
16:00
Извештај Јужна Африка  65 – 66  Central African Rep.    Стоели
Четвртини: 19-17, 21-21, 13-18, 12-10
16 август 2005
18:30
Извештај Мароко  69 – 65  Мозамбик    Стоели
Четвртини: 19-13, 19-18, 14-22, 17-12
16 август 2005
21:00
Извештај Ангола  67 – 59  Сенегал    Стоели
Четвртини: 20-15, 18-14, 18-19, 11-11

18 август 2005
16:00
Извештај Јужна Африка  60 – 67  Мароко    Стоели
Четвртини: 18-24, 15-18, 16-12, 11-13
18 август 2005
18:30
Извештај Central African Rep.  46 – 77  Ангола    Стоели
Четвртини: 8-14, 11-15, 10-22, 17-26
18 август 2005
21:00
Извештај Сенегал  79 – 47  Мозамбик    Стоели
Четвртини: 21-13, 19-11, 16-7, 23-16

19 август 2005
16:00
Извештај Сенегал  85 – 45  Јужна Африка    Стоели
Четвртини: 21-12, 20-21, 23-5, 21-7
19 август 2005
18:30
Извештај Ангола  100 – 37  Мозамбик    Стоели
Четвртини: 29-10, 22-7, 23-8, 26-12
19 август 2005
21:00
Извештај Central African Rep.  60 – 49  Мароко    Стоели
Четвртини: 12-8, 15-10, 20-18, 13-13

20 август 2005
16:00
Извештај Мозамбик  59 – 80  Јужна Африка    Стоели
Четвртини: 18-27, 10-12, 12-20, 19-21
20 август 2005
18:30
Извештај Central African Rep.  42 – 50  Сенегал    Стоели
Четвртини: 9-13, 13-11, 9-8, 11-18
20 август 2005
21:00
Извештај Ангола  75 – 43  Мароко    Стоели
Четвртини: 17-13, 25-8, 24-12, 9-10

Завршна фаза[уреди | уреди извор]

9-12th place bracket[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Ninth place
             
22 август 2005 - 13:30
   Брег на Слоновата Коска 77  
   Мозамбик 64  
 
23 август 2005 - 16:00
       Брег на Слоновата Коска 65
     Габон 85
Eleventh place
22 август 2005 - 16:00 23 август 2005 - 13:30
   Јужна Африка 71    Мозамбик   74
   Габон 79      Јужна Африка   56

9-12 место[уреди | уреди извор]

22 август 2005
13:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  77 – 64  Мозамбик    Стоели
Четвртини: 16-21, 17-12, 23-16, 21-15
22 август 2005
16:00
Извештај Јужна Африка  71 – 79  Габон    Стоели
Четвртини: 18-11, 18-17, 13-20, 22-31

11 место[уреди | уреди извор]

23 август 2005
13:30
Извештај Мозамбик  74 – 56  Јужна Африка    Стоели
Четвртини: 27-5, 15-16, 18-14, 14-21

9 место[уреди | уреди извор]

23 август 2005
16:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  65 – 85  Габон    Стоели
Четвртини: 13-17, 8-16, 15-23, 29-29

5-8 место[уреди | уреди извор]

  Полуфинале Fifth place
             
23 август 2005 - 13:30
   Мароко 83  
   Тунис 72  
 
24 август 2005 - 16:00
       Мароко 60
     Central African Rep. 86
Seventh place
23 август 2005 - 16:00 24 август 2005 - 13:30
   Мали 64    Тунис   89
   Central African Rep. 68      Мали   100
23 август 2005
13:30
Извештај Мароко  83 – 72  Тунис    Алжир
Четвртини: 19-17, 24-20, 20-16, 20-19
23 август 2005
16:00
Извештај Мали  64 – 68  Central African Rep.    Алжир
Четвртини: 13-21, 14-11, 17-14, 20-22

7 место[уреди | уреди извор]

24 август 2005
13:30
Извештај Тунис  89 – 100  Мали    Алжир
Четвртини: 21-24, 11-28, 30-25, 27-23

5 место[уреди | уреди извор]

24 август 2005
16:00
Извештај Мароко  60 – 86  Central African Rep.    Алжир
Четвртини: 17-19, 18-12, 13-26, 12-29
Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
22 август 2005 - 18:30        
   Мали   50
23 август 2005 - 18:30
   Ангола   67  
   Ангола   67
22 август 2005 - 13:30
     Нигерија   62  
   Central African Rep.   51
24 август 2005 - 18:30
   Нигерија   63  
   Сенегал   61
22 август 2005 - 16:00
     Ангола   70
   Тунис   67
23 август 2005 - 21:00
   Сенегал   72  
   Алжир   48 Трето место
22 август 2005 - 21:00
     Сенегал   80  
   Мароко   66    Алжир   76
   Алжир   81      Нигерија   88
24 август 2005 - 21:00


Четвртфинале[уреди | уреди извор]

22 август 2005
21:00
Извештај Мароко  66 – 81  Алжир    Алжир
Четвртини: 15-11, 18-25, 18-25, 15-20
22 август 2005
18:30
Извештај Мали  50 – 67  Ангола    Алжир
Четвртини: 14-15, 6-19, 7-21, 23-12
22 август 2005
13:30
Извештај Central African Rep.  51 – 63  Нигерија    Алжир
Четвртини: 10-22, 11-10, 11-17, 19-14
22 август 2005
16:00
Извештај Тунис  67 – 72  Сенегал    Алжир
Четвртини: 15-21, 13-20, 15-12, 24-19

Полуфинале[уреди | уреди извор]

23 август 2005
18:30
Извештај Ангола  67 – 62  Нигерија    Алжир
Четвртини: 13-11, 18-16, 21-18, 15-17
23 август 2005
21:00
Извештај Алжир  48 – 80  Сенегал    Алжир
Четвртини: 12-25, 10-12, 9-23, 17-20

3 место[уреди | уреди извор]

24 август 2005
18:30
Извештај Алжир  76 – 88  Нигерија    Алжир
Четвртини: 19-18, 15-27, 21-25, 21-18

Финале[уреди | уреди извор]

24 август 2005
21:00
Извештај Сенегал  61 – 70  Ангола    Алжир
Четвртини: 11-19, 17-15, 13-24, 20-12

Табела[уреди | уреди извор]

Квалификуван за СПК 2006
Место Еекипа Рекорд
 Ангола 8–0
 Сенегал 6–2
 Нигерија 6–2
4  Алжир 5–3
5  Central African Rep. 5–3
6  Мароко 3–5
7  Мали 3–5
8  Тунис 2–6
9  Габон 3–4
10  Брег на Слоновата Коска 3–4
11  Мозамбик 1–6
12  Јужна Африка 1–6

Награди[уреди | уреди извор]

 Африканско првенство во кошарка 2005 

Ангола
8-ма титула