Африканско првенство во кошарка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Африканско првенство во кошарка — машко кошаркарски континентално првенство во Африка, кој се одржува на секои две години под покровителство на ФИБА (Меѓународната кошаркарска федерација). Турнирот исто така служи за квалификување на тимовите за учество на Светско првенство во кошарка и Летни олимписки игри.

Преглед[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Финале 3 место
Победник Постигнување 2 место 3 место Постигнување 4 место
1962
Детали
Обединета Арапска Република

ОАР
66–42
Судан

Мароко
44–41
Гвинеја
1964
Детали
Мароко

ОАР
69–57
Мароко

Палестина
53–51
Тунис
1965
Детали
Тунис

Мароко
70–57
Тунис

Алжир
57–46
Сенегал
1968
Детали
Мароко

Сенегал
67–60
Мароко

ЦАР
76–60
Мали
1970
Детали
Обединета Арапска Република
ОАР
70–63
Сенегал

Тунис
76–56
ЦАР
1972
Детали
Сенегал
Сенегал
61–54
Египет

Мали
107–74
ЦАР
1974
Детали
ЦАР
ЦАР
72–67
Сенегал

Тунис
82–72
Камерун
1975
Детали
Египет
Египет
70–61
Сенегал

Судан
81–78
Заир
1978
Детали
Сенегал
Сенегал
103–72
Брег на Слоновата Коска

Египет
2–0
Судан
1980
Детали
Мароко
Сенегал
96–90
Брег на Слоновата Коска

Мароко
97–83
Алжир
1981
Детали
Сомалија
Брег на Слоновата Коска
81–65
Египет

Сомалија
2–0
Алжир
1983
Детали
Египет
Египет
94–68
Ангола

Сенегал
78–71
Брег на Слоновата Коска
1985
Детали
Брег на Слоновата Коска
Брег на Слоновата Коска
84–73
Ангола

Египет
74–73
Сенегал
1987
Детали
Тунис
ЦАР
94–87
Египет

Ангола
73–71
Мали
1989
Детали
Ангола
Ангола
89–62
Египет

Сенегал
65–53
Мали
1992
Детали
Египет
Ангола
71–66
Сенегал

Египет
97–81
Мали
1993
Детали
Кенија
Ангола
69–61
Египет

Сенегал
90–76
Кенија
1995
Детали
Алжир
Ангола
68–55
Сенегал

Нигерија
58–51
Алжир
1997
Детали
Сенегал
Сенегал
69–48
Нигерија

Ангола
79–55
Египет
1999
Детали
Ангола
Ангола
79–72
Нигерија

Египет
75–63
Мали
2001
Детали
Мароко
Ангола
78–68
Алжир

Египет
77–71
Тунис
2003
Детали
Египет
Ангола
85–65
Нигерија

Египет
81–79
Сенегал
2005
Детали
Алжир
Ангола
70–61
Сенегал

Нигерија
88–76
Алжир
2007
Детали
Ангола
Ангола
86–72
Камерун

Зелен ’Рт
53–51
Египет
2009
Детали
Либија
Ангола
82–72
Брег на Слоновата Коска

Тунис
83–68
Камерун
2011
Детали
Мадагаскар
Тунис
67–56
Ангола

Нигерија
77–67
Брег на Слоновата Коска
2013
Детали
Брег на Слоновата Коска
Ангола
57–40
Египет

Сенегал
57–56
Брег на Слоновата Коска
2015
Детали
Тунис
Нигерија
74–65
Ангола

Тунис
82–73
Сенегал
2017
Детали
Тунис / Сенегал

^n/a A round-robin tournament determined the final standings.

По нација[уреди | уреди извор]

Map of best finishes per country.
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  Ангола 11 4 2 17
2  Египет 5 6 6 17
3  Сенегал 5 6 4 15
4  Брег на Слоновата Коска 2 3 0 5
5  ЦАР 2 0 1 3
6  Нигерија 1 3 3 7
7  Мароко 1 2 2 5
8  Тунис 1 1 4 6
9  Алжир 0 1 1 2
 Судан 0 1 1 2
11  Камерун 0 1 0 1
12  Зелен ’Рт 0 0 1 1
 Мали 0 0 1 1
 Палестина 0 0 1 1
 Сомалија 0 0 1 1

Статистички податоци[уреди | уреди извор]

Репрезентација Египет
62
Мароко
64
Тунис
65
Мароко
68
Египет
70
Сенегал
72
ЦАР
74
Египет
75
Сенегал
78
Мароко
80
Сомалија
81
Египет
83
Брег на Слоновата Коска
85
Тунис
87
Ангола
89
Египет
92
Кенија
93
Алжир
95
Сенегал
97
Ангола
99
Мароко
01
Египет
03
Алжир
05
Ангола
07
Либија
09
Мадагаскар
11
Брег на Слоновата Коска
13
Тунис
15
Тунис/Сенегал
17
Вкупно
 Алжир - - 7 - - - - - 4 4 6 - 9 6 9 5 4 - 6 7 4 - - - 12 6 - 16
 Ангола - - - - - - - - - 7 8 Q 20
 Бенин - - - - - - 9 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Буркина Фасо - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16 - - 1
 Камерун - - - - - 8 4 - - - - - - - - 8 - - - - - - - 4 7 5 9 Q 9
 Зелен ’Рт - - - - - - - - - - - - - - - - - - 7 9 - - - 13 - 6 10 - 6
 CA Republic - - - 4 4 - - - - 7 5 7 6 - - 5 - 9 5 5 7 6 6 13 14 Q 19
 Чад - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 15 - - - 1
 Конго - - - 9 - - - 6 - 5 7 - 10 - - - - - - - - - - - 16 - 14 - - 7
 Брег на Слоновата Коска - - - 5 - 10 - - 4 7 5 11 6 7 8 8 8 11 10 8 4 4 12 Q 23
 ДР Конго - - - - - - 6 4 - 6 - - - - - - - 9 - - - - - 15 - - - - Q 6
 Египет - - - - - 4 - 4 10 11 5 Q 23
 Етиопија 5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Габон - - - - - - - - - - - - - - - - 9 - - - - - 9 - - - - 8 - 3
 Гамбија - - - - - - - - 9 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Гвинеја 4 - - - - - - - - 10 - 10 11 - - - - - - - - - - - - - - - Q 5
 Кенија - - - - - - - - - - - - 12 - 11 - 4 - - - - - - - - - - - - 3
 Либерија - - - - - - - - - - - 9 - - - - - - - - - - - 16 - - - - - 2
 Либија - - 5 - 5 - - - 10 - - - - - - - - - - - - - - - 11 - - - - 4
 Мадагаскар - - - - - 9 - - - - - - - - - - - - - - - 12 - - - 13 - - - 3
 Мали - 6 - 4 - 7 - - - - - - 4 4 4 7 5 6 4 11 - 7 11 8 9 15 7 Q 19
 Мавританија - - - - - - - - 7 8 9 - 6 - - - - - - - - - - - - - - - - 4
 Мароко - 7 - - 5 - - - - 9 10 - 6 - 11 6 8 6 10 12 8 8 13 Q 20
 Мозамбик - - - - - - - - - - 10 5 9 - - - - 8 - 10 10 10 11 14 14 10 11 11 Q 14
 Нигер - - - 8 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Нигерија - - - - - 12 - - 6 11 - - 7 8 - 5 - 5 5 5 7 Q 18
 Палестина - - - 6 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2
 Руанда - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 12 9 12 10 - Q 5
 Сенегал - 5 4 5 4 6 7 7 4 9 7 5 4 Q 28
 Сомалија - - - - 7 - 10 - - 9 8 - - - - - - - - - - - - - - - - - 5
 ЈАР - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9 12 12 9 12 13 15 14 - - Q 9
 Судан - - 6 - 6 - 4 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 5
 Танзанија - - - - - - 8 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
 Того - - - - - 11 5 - 8 - - - - - - - - - - - - - - - - 16 - - - 4
 Тунис - 4 - 5 5 - - 6 - 8 5 8 7 8 - - 5 4 6 8 6 9 Q 22
 Уганда - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 15 Q 2
 Замбија - - - - - - - - - - - - - - 10 - - - - - - - - - - - - - - 1
 Зимбабве - - - - - - - - - - 11 - - - - - - - - - - - - - - - - 16 - 2
# Teams 5 6 5 9 7 12 10 6 10 11 11 10 12 9 11 11 9 9 9 12 12 12 12 16 16 16 16 16 16

Надворешни врски[уреди | уреди извор]