Прејди на содржината

Африканско првенство во кошарка 2011

Од Википедија — слободната енциклопедија
AfroBasket 2011
Мрежно место
2011 FIBA Africa Championship
Детали за турнирот
ДомаќинМадагаскар
Датуми17 август - 28 август 2011
Тимови16 (од 53 федерации)
Сали(во 1 град)
Победник Тунис (1-ви титула)
MVPТунис Салах Меџри
Tournament statistics
ИграчиТимови
Бодови Сенегал Мухамед Фаје (21.7)  Нигерија (85.3)
Rebounds Сенегал Малик Бадијанн (11.0)  Нигерија (46.1)
Assists Нигерија Име Удока (5.3)  Сенегал (16.7)
2009
2013 >

Африканско првенство во кошарка 2011 — 26-то африканско кошаркарско првенство на Африканското првенство во кошарка кое се одржало во Мадагаскар од 17 август - 28 август 2011 година. На ова првенство учество зеле 16 репрезентации.

Победник на турнирот била Кошаркарската репрезентација на Тунис.

Групна фаза[уреди | уреди извор]

Група А[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази К+ К- КР Бодови
 Нигерија 3 3 0 274 203 +71 6
 Мали 3 2 1 205 216 −11 5
 Мозамбик 3 1 2 209 217 −8 4
 Мадагаскар 3 0 3 211 263 −52 3
17 август2011
15:00
Извештај Нигерија  84 – 59  Мали    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 20–22, 18–5, 18–14, 28–18

17 август2011
17:30
Извештај Мадагаскар  67 – 77  Мозамбик    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 12–18, 14–18, 23–18, 18–23

19 август2011
15:00
Извештај Мозамбик  63 – 78  Нигерија    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 11–20, 21–23, 14–18, 17–17

19 август2011
17:30
Извештај Мадагаскар  63 – 74  Мали    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 23–14, 7–13, 17–23, 16–24

21 август2011
12:00
Извештај Мали  72 – 69  Мозамбик 2OT  Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 12–14, 17–6, 15–27, 15–12, Пдж: 6–6, 7–4

21 август2011
17:30
Извештај Нигерија  112 – 81  Мадагаскар    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 25–19, 30–30, 20–13, 37–19

Група Б[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази К+ К- КР Бодови
 Сенегал 3 3 0 256 197 +59 6
 Ангола 3 2 1 268 202 +68 5
 Мароко 3 1 2 215 211 +4 4
 Чад 3 0 3 167 296 −129 3
18 август2011
17:30
Извештај Мароко  65 – 79  Сенегал    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 18–18, 25–11, 11–24, 11–26

18 август2011
20:00
Извештај Ангола  115 – 56  Чад    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 35–17, 33–7, 21–13, 26–19

20 август2011
12:30
Извештај Чад  57 – 89  Мароко    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 17–20, 13–20, 6–17, 21–32

20 август2011
20:00
Извештај Ангола  78 – 85  Сенегал    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 30–18, 14–28, 21–24, 13–15

22 август2011
15:00
Извештај Сенегал  92 – 54  Чад    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 12–11, 22–10, 29–13, 29–20

22 август2011
20:00
Извештај Мароко  61 – 75  Ангола    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 16–15, 16–24, 18–22, 11–14

Група В[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази К+ К- КР Бодови
 Камерун 3 3 0 259 216 +43 6
 Брег на Слоновата Коска 3 1 2 250 211 +39 4 1–1, +45
 Египет 3 1 2 231 242 −11 4 1–1, +4
 Јужна Африка 3 1 2 189 260 −71 4 1–1, −49
17 август2011
12:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  105 – 53  Јужна Африка    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 27–8, 33–10, 29–19, 16–16

17 август2011
20:00
Извештај Камерун  96 – 81  Египет    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 27–11, 25–24, 24–28, 20–18

19 август2011
12:30
Извештај Јужна Африка  65 – 87  Камерун    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 17–23, 13–17, 11–24, 24–23

19 август2011
20:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  75 – 82  Египет    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 19–13, 16–27, 17–14, 23–28

21 август2011
15:00
Извештај Египет  68 – 71  Јужна Африка    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 22–11, 17–13, 16–29, 13–18

21 август2011
20:00
Извештај Камерун  76 – 70  Брег на Слоновата Коска    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 18–11, 24–22, 20–19, 14–18

Група Г[уреди | уреди извор]

Екипа Натпревари Победи Порази К+ К- КР Бодови
 Тунис 3 3 0 237 145 +92 6
 ЦАР 3 2 1 223 183 +40 5
 Руанда 3 1 2 185 225 −40 4
 Того 3 0 3 180 272 −92 3
18 август2011
12:30
Извештај Тунис  103 – 56  Того    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 28–11, 30–16, 25–13, 20–16

18 август2011
15:00
Извештај ЦАР  89 – 61  Руанда    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 26–11, 26–20, 21–14, 16–16

20 август2011
15:00
Извештај Того  57 – 82  ЦАР    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 12–22, 19–15, 17–19, 9–26

20 август2011
17:30
Извештај Тунис  69 – 37  Руанда    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 10–9, 17–7, 19–8, 23–13

22 август2011
12:30
Извештај Руанда  87 – 67  Того    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 27–8, 24–10, 21–23, 15–26

22 август2011
17:30
Извештај ЦАР  52 – 65  Тунис    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 13–22, 14–12, 9–8, 16–23

Завршна фаза[уреди | уреди извор]

Осминафинале Четвртфинале Полуфинале Финале
                           
           
  Нигерија  84
  Чад  46  
  Нигерија  94
    ЦАР  86  
  ЦАР  71
  Египет  66  
  Нигерија  68
    Ангола  76  
  Камерун  85
  Того  52  
  Камерун  83
    Ангола  84  
  Ангола  82
  Мозамбик  71  
  Ангола  56
    Тунис  67
  Сенегал  92
  Мадагаскар  75  
  Сенегал  59
    Брег на Слоновата Коска  75  
  Брег на Слоновата Коска  80
  Руанда  72  
  Брег на Слоновата Коска  57
    Тунис  60   Трето место
  Тунис  94
  Јужна Африка  50  
  Тунис  86   Нигерија  77
    Мароко  67     Брег на Слоновата Коска  67
  Мали  59
  Мароко  80  

Осминафинална фаза[уреди | уреди извор]

23 август2011
12:30
Извештај Нигерија  84 – 46  Чад    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 23–9, 22–4, 12–16, 27–17

23 август2011
15:00
Извештај Камерун  85 – 52  Того    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 27–11, 25–24, 24–28, 20–18

23 август2011
17:30
Извештај ЦАР  71 – 66  Египет    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 18–12, 16–17, 19–13, 18–24

23 август2011
20:00
Извештај Ангола  82 – 71  Мозамбик    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 21–15, 18–17, 25–20, 18–19

24 август2011
12:30
Извештај Брег на Слоновата Коска  80 – 72  Руанда    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 17–19, 16–25, 25–18, 22–10

24 август2011
15:00
Извештај Тунис  94 – 50  Јужна Африка    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 17–13, 24–13, 27–10, 26–14

24 август2011
17:30
Извештај Сенегал  92 – 75  Мадагаскар    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 26–13, 21–19, 25–20, 20–23

24 август2011
20:00
Извештај Мали  59 – 80  Мароко    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 20–11, 8–22, 20–24, 11–14

Осминафинале[уреди | уреди извор]

25 август2011
12:30
Извештај Нигерија  94 – 86  ЦАР    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 28–19, 20–18, 25–20, 21–29

25 август2011
15:00
Извештај Сенегал  59 – 75  Брег на Слоновата Коска    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 22–11, 6–21, 16–20, 15–23

25 август2011
17:30
Извештај Тунис  86 – 67  Мароко    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 17–11, 22–13, 22–18, 25–25

25 август2011
20:00
Извештај Камерун  83 – 84  Ангола Пдж  Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 24–24, 22–12, 13–19, 17–21Пдж: 7–8

Полуфинале[уреди | уреди извор]

27 август2011
16:00
Извештај Брег на Слоновата Коска  57 – 60  Тунис    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 16–22, 14–11, 16–15, 11–12

27 август2011
18:30
Извештај Нигерија  68 – 76  Ангола    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 23–15, 14–22, 19–17, 12–22

3 место[уреди | уреди извор]

28 август2011
16:00
Извештај Нигерија  77 – 67  Брег на Слоновата Коска    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 20–17, 20–10, 18–23, 19–17

Финале[уреди | уреди извор]

28 август2011
18:30
Извештај Ангола  56 – 67  Тунис    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 9–21, 20–19, 12–14, 15–13

5–8 место[уреди | уреди извор]

  Semifinals Fifth place
             
26 август
  ЦАР 20  
  Камерун 0  
 
27 август
      ЦАР 71
    Сенегал 93
Seventh place
26 август 27 август
  Сенегал 96   Камерун  69
  Мароко 75     Мароко  67

Полуфинале[уреди | уреди извор]

26 август2011
09:00
ЦАР  20 – 0  Камерун    Универзитет Антананариво, Антананариво

26 август2011
11:30
Извештај Сенегал  96 – 75  Мароко    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 29–11, 24–22, 20–17, 23–25

7 место[уреди | уреди извор]

27 август2011
09:00
Извештај Камерун  69 – 67  Мароко    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 12–14, 19–16, 19–17, 19–20

5 место[уреди | уреди извор]

27 август2011
11:30
Извештај ЦАР  71 – 93  Сенегал    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 16–18, 12–26, 22–27, 21–22

Placement games[уреди | уреди извор]

25 август2011
09:00
Извештај Того  62 – 63  Чад    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 19–22, 8–15, 20–19, 15–7

25 август2011
11:30
Извештај Египет  76 – 66  Руанда    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 19–14, 16–15, 20–11, 21–26

25 август2011
14:00
Извештај Мали  61 – 55  Мозамбик    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 7–9, 23–14, 17–14, 14–18

25 август2011
16:30
Извештај Јужна Африка  61 – 82  Мадагаскар    Универзитет Антананариво, Антананариво
Четвртини: 18–13, 14–23, 12–21, 17–25

Табела[уреди | уреди извор]

Квалификуван за ЛОИ 2012
Квалификуван за квалиуфикации за ЛОИ 2012
Место Екипа 1  Тунис
2  Ангола
3  Нигерија
4  Брег на Слоновата Коска
5  Сенегал
6  ЦАР
7  Камерун
8  Мароко
9  Мали
10  Мозамбик
11  Египет
12  Руанда
13  Мадагаскар
14  ЈАР
15  Чад
16  Того