Арапица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арапица во паркот „Свети Никола“

Арапица (грчки: Αράπιτσα) — река во Егејска Македонија која тече низ градот Негуш.

Реката извира од планината Каракамен (Вермио) под името Селска Река (Селиотико Рема) бидејќи таму минува низ Горно Шел и Средно Шел (Горно и Средно Село). По горното течение на реката е сместен паркот „Свети Никола“ (Агиос Николаос). Арапица тече во североисточен правец и, откако ќе излезе од планински предлеи, минува низ градот Негуш и тече низ областа Сланица. Таму поминува крај селата Голишани, Берска Вештица, Воденска Вештица и се влева в реката Мегленица (Могленицас) над Ново Село (Архангелос).