Галик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Галик
Местоположба
Физички особености
УстиеСолунски Залив
Должина65
Особености на сливот
Мост на Галик за време на Првата светска војна

Галик (грчки: Γαλλικός, Галикос) — река во централниот дел на Егејска Македонија (денес во Грција), со должина од околу 60 километри, а сливот ѝ зафаќа површина од 930 км2.

Реката извира од јужните падини на планината Круша, тече во јужен правец, па минува крај градотКукуш и се влева в Солунскиот Залив меѓу с. Текелиево (Синдос) и Солун. Заедно со почетните водотеци, реката е долга вкупно 65 километри.

По реката е крстена и поранешната општина Галик. Во Грција, покрај „Галикос“ се користи и древното име „Ехедор“ (Εχέδωρος, Ехедорос), по кое е наречена и поранешната општина со центар во Текелиево.[1] Се смета дека нејзиното име доаѓа од населба на Галите, наречена Галикум, основана на местото на подоцнежниот Кукуш; името се зачувало во тој облик и по завршувањето на римското владеење.[2]

Галик минува и крај Лагадинското Поле, каде солинските сртови продолжуваат во Круша и го делат коритото на Галик од полето.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ο ποταμός Εχέδωρος καθρέφτης του πολιτισμού μας
  2. Влахов, Туше (1969). Кукуш и неговото историческо минало (PDF) (Второ допълнено. изд.). София: Наука и изкуство. стр. 9.
  3. Канчов, Васил. Битолско, Преспа и Охридско. Патни белешки , Избрани дела. Том I. Издаваштво „Наука и изкуство“, Софија 1970, стр. 31.