28 мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шаблон:Мај 2014 28 мај е 148-иот ден во годината според григоријанскиот календар (149-и во престапна година). Остануваат 217 денови до крајот на годината.

Настани:

1937  Невил Чемберлен стана англиски премиер. Беше решителен носител на англиската и на европската политика за смирување.
1971  Советскиот Сојуз во правец на Марс ја лансира автоматската вселенска сонда „Марс-3“, со тежина од пет тони.
1993  Република Македонија примена во членството на Меѓународната организација на трудот со седиште во Женева, специјализирана агенција на ООН.
1994  Во Битола е отворено Првото меѓународно графичко триенале.

Родени:

1524  Селим II, отомански султан.
1805  Илија Марков - Малешевски, прочуен македонски ајдутски војвода во втората половина на 19 век.
1822  Дедо Иљо Малешевски, прочуен македонски ајдутски војвода, во втората половина на 19-тиот век, кој учествуваше во битките против Турците.
1888  Џим Торп, американски спортист.
1889  Рихард Рети, чехословачки шаховски велемајстор.
1893  Мина Виткојц, германски поет.
1903  Маргарит Моно, француски текстописец и композитор.
1925  Булент Еџевит, премиер на Турција.
1972  Филип Петровски, македонски политички активист и библиотекар.
1990  Роан Денис, австралиски велосипедист

Починале:

1598  Валаам, охридски архиепископ.
1787  Леополд Моцарт, австриски композитор.
1805  Лујџи Бокерини, италијански композитор и виолончелист.
1937  Алфред Адлер, австриски лекар.
1990  Вилхелм Вагенфелд, германски индустриски дизајнер.
1995  Исак Сион, учесник во НОБ.


јануари | февруари | март | април | мај | јуни | јули | август | септември | октомври | ноември | декември