Черкези (народ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Черкези
(Адизи)
Вкупен број на населението 400 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик черкески јазик
Религија ислам

Черкези се кавкаски народ кој живее во Турција, Сирија и Русија. Во Русија тие се населени во автономната република Карачаево-Черкесија. Повеќе од черкезите се со муслиманска вероисповед и го зборуваат черкескиот јазик. Вкупниот број на Черкези е околу 400 000 од кој 200 000 живее во Турција.

Черкезите се присутни и како ситно малцинство во Македонија — најпрепознатливо по селото Черкези (Кумановско).

Историја[уреди | уреди извор]

Положба на Карачајево-Черкезија на Кавказ