Тврдина Елтц

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тврдина Елтц
Dvorac Eltz
Castle Eltz in Vukovar.jpg
Општи податоци
Град Вуковар
Земја Хрватска


Тврдината Елтц се наоѓа во градот Вуковар, во Хрватска. Во 1736 година, Филип Карло Елтц, надбискуп од Мајнц, го купиле овој простор. Изградбата на тврдината започнала во 1749 година во времето на грофот Анзелмо Казимир Елтц. Во почетокот бил изграден само средишмиот му дел, а подоцна доградуван. Во 1781 година билоа за прв пат проширена, а денешниот изглед го добила во 20 век. Од 1968 година, во нејзиниот двор се наоѓа музејот на град Вуковар. По војната во Хрватска, градот заедно со тврдината била во голема мера оштетена.