Нови Зрин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Нови Зрин
Novi Zrin
Zrínyivár
Скуца на тврдината од 1664 година
Карта
Општи податоци
ГрадДоња Дубрава
ЗемјаХрватска
Тврдина Нови Зрин 1664.

Тврдината Нови Зрин е тврдина која се наоѓала во Доња Дубрава, во Хрватска. Тврдината била изградена во времето на Никола Зрински во периодот од 1661 до 1664 година. Целта на нејзината изградба била овие простори да се обдранат од постојаните напади на Османлиите. Но, Османлиите на 6 април 1664 година тврдината ја разрушиле.