Соколац (тврдина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тврдина Соколац
Тvrđava Sokolac
Sokolac Brinje 07 1.jpg
Општи податоци
Град Бриње
Земја Хрватска


Тврдината Соколац се наоѓа во Бриње, во Хрватска. Била изградена во средниот век, во времето на Франкопаните, кои владееле со овие простори. Оваа тврдина е една од најзачуваните од тоа време. За прв пат, тврдината се споменува во 1343 година.