Тврдина Велики Буковец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Велики Буковец
Gradina Trsat
Општи податоци
ГрадВелики Буковец, Вараждинска жупанија
ЗемјаХрватска


Тврдината Велики Буковец се наоѓа во Велики Буковец, Вараждинска жупанија, во Хрватска. Замокот датира од 1745 година и историски припаѓа на Династија Драшковиќ.

До Втората светска војна, замокот бил во сопственост на Павле и Елиза Драшковиќ кои се преселиле во Австрија. По војната, замокот бил национализиран со доаѓањето на комунистичкиот режим во Југославија. Карло Драшковиќ се вратил во новата независна Хрватска во 1990 година и денеска повторно овој замок е во негова сопственост.