Тврдина Ловриенац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Ловриенац
Gibraltar Dubrovnika
Карта
Општи податоци
ГрадДубровник
ЗемјаХрватска

Тврдината Ловриенац е тврдина која се наоѓа во градот Дубровник, во Хрватска. Тврдината е позната и како Гибралтар на Дубровник. Таа се наоѓа на 37 метри надморска висина. Низ историјата, тврдината е позната како еден од најголемите симболи против Венецијанската Република. Во времето кога градот бил под власт на Венеција, тие требале да изградат кула на местото каде денеска се простира тврдината. Се смета дека доколку успеале во таа намера, тие градот бил го имале под целосна контрола, но сепак граѓаните на Дубровник побргу реагирале од нив. Тврдината била изградена во рок од само три месеци, а по изградбата венецијаните биле принудени заедно со своите бродови да се повлечат кон своите земји.