Прејди на содржината

Тврдина Нехај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Нехај
Tvrđava Nehaj
Карта
Општи податоци
ГрадСењ
ЗемјаХрватска

Тврдината Нехај се наоѓа во градот Сењ, во Хрватска. Тврдината е позната и како Кула Нехај. Тврдината е изградена на истоименото брдо во 1558 година, под надзор на капетанот и генералот на хрватската армија, Иван Ленковиќ. Ускоците оваа тврдина ја користиле како засолниште, и место од каде ги напаѓале позициите на Османлиите и Венецијаните, бранејќи го градот Сењ. Тврдината е симбол на градот, и таа се наоѓа на грбот на градот. Ѕидините на тврдината се високи 18 метри, а темелите 5.5 метри, Тврдината има пет кули.