Список на села во Солун

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Име на македонски Македонски-латиница Име на грчки Грчки-латиница Жители во 1903 Жители во 2001
Адали Adali Адали Адали 470
Ак Бунар Ak Bunar Ак Бунар Ак Бунар 70
Аксакле Aksakle Аксакле Аксакле 205
Ајватово Ajvatovo Λητή Liti 1580
Арапли Arapli Λέχανοκηπος Lechanokipos 155
Апанами Apanami Апанами Апанами 2300
Арманќој Armanḱoj Арманќој Арманќој 260
Асанли Asanli Асанли Асанли 330
Балџа Baldža Μελισσοχώρι Melisochori
Бахчели Bahčeli Бахчели Бахчели
Башс’с Метох Bašs’s Metoh Башс’с Метох Башс’с Метох 17
Бер Ber Βεροια Veria
Бехшишли Behšišli Бехшишли Бехшишли 180
Бугариево Bugarievo Καραυίας Karavias 590
Бурназли Burnazli Бурназли Бурназли 128
Бујук Кара Бурун Bujuk Kara Burun Бујук Кара Бурун Бујук Кара Бурун 150
Царево Carevo Царево Царево 2000
Ватес Vates Nea Νέοι Επιβάται Nei Epivates
Ватилак Vatilak Βαθύλακκος Vathilako 600
Верланица Verlanica Верланица Верланица 630
Вештица Veštica Αγγελοχώρι Angelochori
Гида Gida Гида Гида 470
Гедикли Gedikli Гедикли Гедикли 80
Голем Бесик Golem Besik Megali Μεγάλη Βόλβη Volvi
Горно Каваклиово Gorno Kavakliovo Горно Каваклиово Горно Каваклиово 115
Горно Куфалово Gorno Kufalovo Горно Куфалово Горно Куфалово 1355
Градобор Gradobor Градобор Gradeboin 800
Даутбал Dautbal Даутбал Oreokastro 250
Даутово Dautovo Даутово Даутово 250
Доганџиево Dogandžievo Доганџиево Доганџиево 312
Додулари Dodulari Додулари Додулари 180
Долно Каваклиово Dolno Kavakliovo Долно Каваклиово Долно Каваклиово 85
Долно Куфалово Dolno Kufalovo (Dolno Kufalevo) Κουφάλια Koufalia 511
Дрмица Drmica Дрмица Дрмица 262
Дудулар Dudular Διαβατά Diavata
Ени Ќој Eni Ḱoj Ени Ќој Ени Ќој 121
Ехлово Ehlovo Ехлово Ехлово 160
Заг’рџа Zag’rdža Заг’рџа Заг’рџа 40
Замбат Zambat Замбат Замбат 1000
Зарово Zarovo Νικόπολις Nikopolis
Захарци Zaharci Ταγαράδες Tagarades
Зорбатово Zorbatovo Μικρόν Μοναστήριο Mikro Monastiri 285
Ингилиз Ingiliz Ингилиз Ингилиз 95
Јајлаџик Jajladžik Јајлаџик Јајлаџик 497
Јанишча Janišča Γιαννιτσά Giannitsa
Јунчии Junčii Јунчии Јунчии 890
Кангалич Kangalič Кангалич Кангалич 300
Каја Чали Kaja Čali Каја Чали Каја Чали 106
Калјани Kałani Калјани Калјани 155
Кара Бунар Kara-Bunar Кара Бунар Angelofrori
Караглово Karaglovo Караглово Караглово 71
Кара Усеин Kara-Usein Кара Усеин Кара Усеин 71
Кара Човали Kara-Čovali Кара Човали Кара Човали 200
Капуџилар Kapudžilar Капуџилар Капуџилар 1200
Караба Karaba Караба Караба 100
Карба Karba Карба Карба 100
Касанли Kasanli Касанли Касанли 90
Киреч Ќој Kireč-Ḱoi Ασβεστοχώρι Asvestochori 4200
Клиди Klidi Клиди Клиди 680
Колопанци Kolopanci Колопанци Колопанци 175
Коњари Końari Коњари Коњари 1220
Коритен Koriten Коритен Коритен 370
Крли Krli Крли Крли 348
Крџалиево Krdžalievo Крџалиево Крџалиево 285
Кулаќа Kulakja Кулаќа Кулаќа 1720
Куш Бали Kuš Bali Куш Бали Куш Бали 540
Лагадина Lagadina Λαγκαδάς Langadas
Лаина Laina Лаина Лаина 700
Лембет Lembet Лембет Лембет 42
Лампор Lampor Лампор Лампор 205
Лапра Lapra Лапра Лапра 106
Маврово Mavrovo Маврово Mavruda
Малак Бесик Микра Malak Besik Mikra Βόλβη Volvi
Махмудово Mahmudovo Махмудово Махмудово 105
Маџарл’к Madžarl’k Маџарл’к Маџарл’к 80
Ментешли Mentešli Ментешли Ментешли 150
Месимер Mesimer Месимер Месимер 120
Нарш Narš Нарш Нарш 200
Ново Село Neohori Ново Село Ново Село 350
Неохориди Neohoridi Неохориди Неохориди 60
Нихор Nihor Нихор Нихор 250
Милово Milovo Γεφύρα Gefira
Ново Село Novo Selo Νεοχωρούδα Neochori 772
Ортач Ortač Ортач Ортач 1600
Палихор Palihor Палихор Палихор 370
Пејзаново Pejzanovo Ασβεστοχώρι Asvestochori
Пишона Pišona Пишона Пишона 84
Плати Plati Плати Плати 258
Пожари Požari Κεφαλοχώρι Kefalohori
Прнар Prnar Прнар Прнар 150
Рахманли Rahmanli Рахманли Рахманли 500
Рахово Rahovo Ραχια Rachia
Сарамурово Saramurovo Сарамурово Сарамурово 120
Сараклово Saraklovo Сараклово Сараклово 175
Седеш (Седес) Sedes Седеш Седеш 200
Сјурвекли Махале Sjurvekli Mahale Сјурвекли Махале Сјурвекли Махале 35
Солун Solun Θεσσαλονίκη Thessaloniki 118000
Ставрос Stavros Σταυρός Stavros
Сухо Suho Σοχός Sohos
Текелиево Tekelievo Σίνδος Sindos 425
Топци Topci Γέφυρα Gefira
Топчиево Topčievo Топчиево Топчиево 266
Трикала Trikala Трикала Трикала 215
Турханли Turhanli Турханли Турханли 85
Ќучук Карабурун Ḱučuk Karaburun Ќучук Карабурун Ќучук Карабурун 150
Ќучук Фурнус Ḱučuk Furnus Ќучук Фурнус Ќучук Фурнус 200
Узун Али Uzun Ali Узун Али Узун Али 240
Уч Евлер Uč Evler Уч Евлер Уч Евлер 80
Хаџи Бали Hadži Bali Хаџи Бали Хаџи Бали 20
Чаир Čair Чаир Чаир 30
Чаликово Čalikovo Чаликово Чаликово 200
Чинар Фурнус Činar Furnus Чинар Фурнус Чинар Фурнус 335
Чохалари Čohalari Чохалари Чохалари 187
Шкинат Škinat Шкинат Шкинат 220