Константинополски мировен договор (1700)

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Константинополскиот мировен договор бил склучен на 3 јули 1700 година меѓу Османлиската империја и Руската империја и истиот ставил крај на Руско-турската војна.

Според договорот, Османлиите ги срушиле тврдините кои се наоѓале по долината на реката Днепар, Руската империја го добила Азов и околината околу него, а Петар Велики ја осигурил неутралноста на Османлиската Империја во Големата северна војна.