Живот

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Жив свет)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Живот
Живот (Biota)
Ruwenpflanzen.jpg
Научна класификација [ у ]
Домени и царства

Живот на Земјата:

Живот — карактеристика на организмите која покажува определени биолошки процеси како што се хемиски реакции и други настани кои резултираат во трансформација. Живите организми се способни за раст и размножување, некои можат да комуницираат и некои можат да се прилагодат кон нивната средина преку промени од внатрешно потекло.[1] Физичка карактеристика на животот е тоа што тој се храни од негативна ентропија.[2][3] Во поголем детаљ, животот е член на класата појави кои се отворени или континуирани системи способни за намалување на нивната внатрешна ентропија за сметка на супстанциите или слободната енергија преземена од средината и последователно отфрлена во деградирана форма.[4][5]

Ентитет со горенаведените својства се смета дека е жив организам, т.е. животна форма. Не секоја дефиниција за живот ги зема предвид овие својства како есенцијални. а пример, капацитетот за еволуција е понекогаш земен како единствената животна карактеристика; оваа дефиниција ги вклучува вирусите кои не се класифицираат во потесните дефиниции бидејќи се бесклеточни (ацелуларни) и немаат метаболизам.

Широка лепеза на живи организми може да биде пронајдена во биосферата на Земјата. Својствата на овие организми — растенија, животни, габи, протисти, археи и бактерии — се клеточна форма заснована на вода и јаглеродни соедининија со сложена организација и наследен генетски информации. Тие се подлежни на метаболизам, имаат способност за раст, одговараат на дразби, се размножуваат и преку природна селекција се адаптираат на нивната средина во последователните генерации. За сега нема доказ за вонземски живот.

Животот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

rigtht

Животот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Животот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Имитација на животот“ (англиски: Imitation Of Life) - песна на американската треш-метал група Антракс (Anthrax) од 1987 година.[30]
 • „Во оовј живот“ (англиски: In This Life) — песна на американската хард-кор група Артиклс оф фејт (Artickes of Faith).[31]
 • „Животот е некогаш сив, некогаш жолт“ (Zivot je nekad siv, nekad zut) - песна на српскиот поп-музичар Момчило Бајагиќ.[32]
 • „Вечен живот“ (Eternal life) - песна на американскиот рок-музичар Џеф Бакли (Jeff Buckley) од 1994 година.[33]
 • „Во мојот живот“ (англиски: In my life) - песна на британската поп-рок група Битлси од 1965 година.[34]
 • „Трчај по твојот живот“ (англиски: Run for your life) - песна на Битлси од 1965 година.[34]
 • „Животот е повеќе од ова“ (англиски: There's More To Life Than This) - песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[35]
 • „Што е животот“ (англиски: What is Life) - песна на британската реге група Блек Јухуру (Black Uhuru) од 1983 година.[36]
 • „Брзината на животот“ (англиски: Speed Of Life) - песна на британскиот рок-музичар Дејвид Боуви од 1977 година.[37]
 • „Животот, тоа е феферон“ (српскохрватски: Život, to je feferon) — песна на словенечката рок-група Булдожер (Buldožer) од 1975 година.[38]
 • „Простор за животот“ (англиски: Room For The Life) - песна на англиската поп-пејачка Кејт Буш (Kate Bush) од 1978 година.[39]
 • Назад во високиот живот“ (англиски: Back in the High Life) - албум на британскиот поп-музичар Стив Винвуд (Steve Winwood) од 1986 година.[40]
 • „Повторно во високиот живот“ (англиски: Back in the High Life Again) - песна на Стив Винвуд од 1986 година.[40]
 • „Нов живот“ (англиски: New Life) - песна на британската електро-поп група Депеш мод (Depeche Mode)“ од 1981 година.[41]
 • „Води нормален живот“ (англиски: Lead a normal life) - песна на британскиот поп-рок музичар Питер Гебриел (Peter Gabriel) од 1980 година.[42]
 • „Таен живот“ (англиски: A Secret Life) - песна на Брајан Ено и Дејвид Брн од 1981 година.[43]
 • „Мојот живот во грмушката на духовите“ (My Life In The Bush Of Ghosts) - музички албум на Брајан Ено и Дејвид Брн од 1981 година.[43]
 • „Секојдневниот живот постана ризик по здравјето“ (англиски: Everyday Life Has Become A Health Risk) — песна на американската рап-група The Disposable Heroes Of Hiphoprisy од 1992 година.[44]
 • „Жед за живот“ (англиски: Lust for life) - песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Иги Поп (Iggy Pop) од 1977 година.[45]
 • „Животот е сладок“ (англиски: Life Is Sweet) - песна на британското дуо Кемикал брадерс (The Chemical Brothers)“ од 1995 година.[46]
 • „Нацрт за животот“ (A Design For Life) - песна на британската рок-група Меник стрит причерс (Manic Street Preachers).[47]
 • „Да се живее е да се умре“ (англиски: To Live Is To Die) - песна на американската хеви-метал група Металика (Metallica) од 1988 година.[48]
 • „Животот е груб, нели?“ (Life is Tough, Isn’t It?) - композиција на италијанскиот композитор Енио Мориконе (Ennio Morricone).[49]
 • „Живот?“ (англиски:Life? ) — песна на британската хард-кор група Напалм дет (Napalm Death) од 1987 година.[50]
 • „Мојот живот е добар“ (My life is good) - песна на американскиот музичар Ренди Њумен (Randy Newman) од 1983 година.[51]
 • „Низок живот“ (англиски: Low life) - музички албум на британската поп-рок група „Њу ордер“ (New Order) од 1985 година.[52]
 • „Животот е живот“ (Life is life) - песна на германската група „Опус“ (Opus) од 1985 година.[53]
 • „Животот смрди“ (англиски: Life Stinks) - песна на американската рок-група Pere Ubu од 1978 година.[54]
 • „Низок живот“ (Low Life) - песна на британската рок-група „ПИЛ“ (Public Image Ltd.) од 1978 година.[55]
 • „Животот може да биде толку пријатен“ (Life Can Be So Nice) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[56]
 • „Приватен живот“ (Private life) - песна на британската рок-група „Притендерс“ (Pretenders) од 1980 година.[57]
 • „За кој живот треба да се родам“ (хрватски: Za Koji Život Treba Da Se Rodim) — песна на хрватската рок-група „Тајм“ (Time) од 1972 година.[58]
 • „Животот е гас“ (Life's A Gas) - песна на британската рок-група „Т. Рекс“ (T.Rex) од 1971 година.[59]
 • „Еднаш во животот“ (Once in a lifetime) — песна на американската рок-група „Токинг хедс“ (Talking Heads) од 1980 година.[60]
 • „Само живот“ (Only life) — албум на американската рок-група „Филис“ (The Feelies) од 1988 година.[61]
 • „Тоа е само живот“ (It's only life) - песна на „Филис“ од 1988 година.[61]
 • „Животни форми“ (Lifeforms) - песна од истоимениот музички албум на британската група „Фјучер соунд оф Лондон“ (The Future Sound of London) од 1994 година.[62]
 • „Животот е евтин“ (Life is cheap) — песна на американската панк рок-група „Флипер“ (Flipper) од 1981 година.[63]
 • „Живот“ (Life) - песна на американската панк рок-група „Флипер“ (Flipper) од 1981 година.[63]
 • „Пушти ме во твојот живот“ (Let Me In Your Life) — песна од истоимениот албум на американската пејачка Арета Френклин (Aretha Franklin) од 1974 година.[64]
 • „Немам живот“ (Don't Have A Life) — песна на американската хардкор панк група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1982 година.[65]
 • „Дијамантски живот“ (Diamond Life) музики музички албум на британската поп-пејачка Шаде (Sade) од 1984 година.[66]

Животот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "organism". Chambers 21st Century Dictionary (online уред.). 1999. 
 2. Schrödinger, Erwin (1944). What is Life?. Cambridge University Press. ISBN 0-521-42708-8.
 3. Margulis, Lynn; Sagan, Dorion (1995). What is Life?. University of California Press. ISBN 0-520-22021-8.
 4. Lovelock, James (2000). Gaia – a New Look at Life on Earth. Oxford University Press. ISBN 0-19-286218-9.
 5. Avery, John (2003). Information Theory and Evolution. World Scientific. ISBN 9812383999.
 6. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 146-147.
 7. 7,0 7,1 7,2 Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 8. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015.
 9. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 90-91.
 10. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 8-10.
 11. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 126-127.
 12. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
 13. Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 36-76.
 14. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 118.
 15. Преводи на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда. Битола: НИД „Микена“, 2010.
 16. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 90.
 17. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. IV.
 18. Šandor Petefi, Sloboda i ljubav. Beograd: Rad, 1969, стр. 47.
 19. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 85.
 20. Антoлогија на бразилскиот расказ, Три, Скопје, 2012, стр. 288.
 21. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 98-99.
 22. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 15-17.
 23. 23,0 23,1 „Белешка за авторот и делото“, во: Џон Фанте, Прашај ја правта. Скопје: Темплум, 2008, стр. 247-249.
 24. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 249.
 25. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 158-159.
 26. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 207-208.
 27. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 230-231.
 28. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 91-92.
 29. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 145-147.
 30. Discogs, Anthrax ‎– Among The Living (пристапено на 10.6.2020)
 31. DISCOGS, Articles Of Faith ‎– Complete Vol. 1 1981-1983 (пристапено на 24.6.2021)
 32. YouTube, Bajaga - Zivot je nekad siv, nekad zut (пристапено на 22.10.2019)
 33. DISCOGS, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 34. 34,0 34,1 The Beatles, Rubber Soul. Jugoton, CAPAR 9373.
 35. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 36. Black Uhuru, Reggae Greats, Island Records, IMCD 3 (824 694-2), 1985.
 37. DISCOGS, David Bowie ‎– Low (пристапено на 22.4.2020)
 38. DISCOGS, Buldožer ‎– Pljuni Istini U Oči (пристапено на 18.7.2021)
 39. Discogs, Kate Bush ‎– The Kick Inside (пристапено на 29.6.2020)
 40. 40,0 40,1 Steve Winwood, Back in the High Life, Cai 9199, Jugoton.
 41. Discogs, Depeche Mode ‎– Speak & Spell (пристапено на 13.5.2020)
 42. YouTube, Peter Gabriel - Lead A Normal Life (пристапено на 22.9.2017)
 43. 43,0 43,1 Discogs, Brian Eno - David Byrne ‎– My Life In The Bush Of Ghosts (пристапено на 8.10.2020)
 44. Discogs, The Disposable Heroes Of Hiphoprisy – Hypocrisy Is The Greatest Luxury (пристапено на 8.10.2021)
 45. YouTube, Iggy pop-Lust for life-Lust for life (пристапено на 27.3.2020)
 46. Discogs, The Chemical Brothers ‎– Exit Planet Dust (пристапено на 10.5.2020)
 47. YouTube, Manic Street Preachers - A Design For Life (пристапено на 10.11.2019)
 48. Discogs, Metallica ‎– ...And Justice For All (пристапено на 19.1.2021)
 49. DISCOGS, Ennio Morricone ‎– The Best Of Ennio Morricone (пристапено на 31.8.2019)
 50. Discogs, Napalm Death ‎– Scum (пристапено на 3 февруари 2021)
 51. YouTube, My Life Is Good- Randy Newman (Vinyl Restoration) (пристапено на 8.10.2017)
 52. Discogs, New Order ‎– Low-life (пристапено на 9.3.2021)
 53. YouTube, Live is Life - Opus (пристапено на 1.7.2017)
 54. Discogs, Pere Ubu ‎– The Modern Dance (пристапено на 25.2.2021)
 55. YouTube, Public Image Ltd. - First Issue (1978) (Full Album) (пристапено на 29.5.2017)
 56. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 57. YouTube, Pretenders Pretenders Debut Full album vinyl LP (пристапено на 5.6.2017)
 58. Discogs, Time (16) ‎– Time (пристапено на 8.5.2021)
 59. DISCOGS, T. Rex ‎– Electric Warrior (пристапено на 8.3.2018)
 60. DISCOGS, Talking Heads – Remain In Light (пристапено на 15.5.2021)
 61. 61,0 61,1 YouTube, The Feelies - Only Life (Full Album) (пристапено на 1.7.2017)
 62. DISCOGS, The Future Sound Of London ‎– Lifeforms (пристапено на 13.11.2020)
 63. 63,0 63,1 YouTube, Flipper - Album: Generic Flipper (Full Album Remaster) (пристапено на 9.6.2017)
 64. YouTube, Let Me In Your Life 1974 - Aretha Franklin (пристапено на 22.11.2017)
 65. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)
 66. DISCOGS, Sade – Diamond Life (пристапено на 30.3.2021)
 67. HRT, Nacrt za život, američki film (пристапено на 9.11.2019)
 68. Антена, бр. 804, 22.11.2013, стр. 14.
 69. IMDB, La Dolce Vita (1960) (пристапено на 12.8.2014)
 70. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 92.