Договор за забрана на јадрено оружје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Договор за забрана на јадрено оружје
  Дог. страни
  Потписници
ТипКонтрола на оружје, Јадрено разоружување
Потпишан20 септември 2017[1]
МестоЊујорк, Соединетите Американски Држави
Запечатен7 јули 2017
На сила од22 јануари 2021[2]
Услов90 дена по депонирањето на педесеттиот инструмент за ратификација, прифаќање, одобрување или пристапување.
Потписници84[1]
Странки50[1][2]
ЧуварГенерален секретар на Обединетите Нации
Јазициарапски, кинески, англиски, француски, руски and шпански
Целосен текст
Договор за забрана на јадрено оружје на Викиизвор

Договорот за забрана на јадреното оружје (TPNW), или Договорот за забрана на јадрено оружје, е првиот правно обврзувачки меѓународен договор за сеопфатно забрани јадрено оружје, со цел да води кон нивната целосна елиминација . Донесен е на 7 јули 2017 година.[3][4] За да стапи на сила, потребен е потпис и ратификација од најмалку 50 земји. За оние нации кои се членки на него, договорот забранува развој, тестирање, производство, складирање, стационирање, трансфер, употреба и закана за употреба на јадрено оружје, како и помош и охрабрување на забранетите активности. За јадрените вооружени држави кои се приклучуваат на договорот, тој предвидува временска рамка за преговори што водат кон верифицирана и неповратна елиминација на нејзината програма за јадрено оружје.

Мандатот усвоен од Генералното собрание на Обединетите нации на 23 декември 2016 година закажал две сесии за преговори: од 27 до 31 март и од 15 јуни до 7 јули 2017 година.[5] Договорот поминал на распоредот на 7 јули со 122 за, 1 против (Холандија) и 1 официјален воздржан (Сингапур). 69 нации не гласаа, меѓу нив сите држави со јадрено оружје и сите членки на НАТО, освен Холандија.[6]

Договорот за забрана за јадрено оружје, според неговите поборници, ќе претставува „недвосмислена политичка определба“ за постигнување и одржување на свет без јадрено оружје.[7] Сепак, за разлика од сеопфатната конвенција за јадрено оружје, таа немаше за цел да ги содржи сите правни и технички мерки потребни за да се достигне точката на елиминација. Таквите одредби наместо тоа ќе бидат предмет на последователни преговори, дозволувајќи првичниот договор да се склучи релативно брзо и, доколку е потребно, без вклучување на јадрено вооружени нации.[8]

Застапниците на договорот за забрана веруваат дека тој ќе помогне во „стигматизација“ на јадреното оружје и ќе послужи како „катализатор“ за елиминација.[9] Околу две третини од светските нации ветиле дека ќе работат заедно „за да се пополни правната празнина“ во постојниот меѓународен режим со кој се регулира јадреното оружје,[10] и дека договорот за забрана за јадрено оружје го сметале за една од опциите за постигнување на оваа цел.[11]

Јадреното оружје - за разлика од хемиското оружје, биолошкото оружје, противпешадиските нагазни мини и кластер муниција - не се забранети на сеопфатен и универзален начин.[12] Договорот за неширење на распространувањето (НПТ) од 1968 година содржел само делумни забрани, а договорите за зона без јадрено оружје забранувале јадрено оружје само во одредени географски региони.

Преамбулата на договорот [13] објаснува мотивацијата од „катастрофалните последици“ од употребата на јадрено оружје, од ризикот од чисто постоење, од страдањето на хибакуша (преживеаните жртви на атомските бомбардирања во Хирошима и Хирошима во 1945 година) Нагасаки ) и жртвите на јадрените тестирања, со „бавното темпо на јадрено разоружување“ и со „континуираното потпирање на јадреното оружје во воените и безбедносните концепти“ како одвраќање . Го признава „непропорционалното влијание на активностите со јадрено оружје врз домородните народи“. Изразува усогласеност со постојното право: повелбата на ООН, меѓународното хуманитарно право, меѓународното право за човекови права, првата резолуција на ООН донесена на 24 јануари 1946 година, НПТ, Договорот за забрана за јадрено тестирање и неговиот режим за верификација, како и зони без јадрено оружје . Понатаму, се потенцира „неотуѓивото право“ на мирно користење на јадрената енергија . Конечно, се признаваат социјалните фактори за мир и разоружување: учество и на жени и на мажи, образование, јавна совест, „меѓународни и регионални организации, невладини организации, верски лидери, парламентарци, академици и хибакуша “.

Договорот за забрана на јадреното оружје (TPNW), или Договорот за забрана на јадрено оружје, е првиот правно обврзувачки меѓународен договор за сеопфатна забрана на јадрено оружје, со цел да води кон нивната целосна елиминација. Донесен е на 7 јули 2017 година.[3][4] За да стапи на сила, потребен е потпис и ратификација од најмалку 50 земји. За оние нации кои се членки на него, договорот забранува развој, тестирање, производство, складирање, стационирање, трансфер, употреба и закана за употреба на јадрено оружје, како и помош и охрабрување на забранетите активности. За сите јадрено вооружените држави кои се приклучуваат на договорот, тој предвидува временска рамка за преговори што водат кон верифицирана и неповратна елиминација на нејзината програма за јадрено оружје.

Членот 3 бара страните што не поседуваат јадрено оружје да ги одржуваат своите постојни заштитни мерки на МААЕ и, доколку тоа веќе не го сториле, да прифатат заштитни мерки засновани на моделот за држави со нејадрено оружје под НПТ.

Членот 4 утврдува општи постапки за преговори со поединечна јадрена вооружена држава која станува страна на договорот, вклучително и временски ограничувања и одговорности. Доколку таа држава го елиминирала своето јадрено оружје пред да стане членка на договорот, неодреден „надлежен меѓународен орган“ ќе ја потврди таа елиминација, а државата исто така мора да склучи договор за заштита со IAEA за да обезбеди веродостојно уверување дека не ја пренасочила јадрената материјал и нема непријавен јадрен материјал или активности. Доколку таа држава сè уште не го уништила својот арсенал, таа мора да преговара со тој „надлежен меѓународен орган“ временски одреден план за проверена и неповратна елиминација на нејзината програма за јадрено оружје, што ќе го достави на следниот состанок на земјите потписнички или на следната конференција за преглед, кое и да е прво.

Членот 5 е во врска со националното спроведување. Членот 6 се обврзува на санација на животната средина и помош на жртвите од употреба и тестирање на јадрено оружје. Според член 7, државите треба да си помагаат едни на други за овие цели, со посебна одговорност на јадрените сили. Општо, сите држави-страни ќе соработуваат за да се олесни спроведувањето на договорот.

Членот 8 ги утврдува состаноците на државите-членки, чии трошоци ги делат државите според скалата на проценка на ООН (член 9).

Написите 10-12 се однесуваат на можноста за измени и дополнувања, решавање на спорови и „целта на универзалното придржување на сите држави кон Договорот“.

Според членовите 13-15, договорот бил отворен за потпис од 20 септември 2017 година во седиштето на ООН во Њујорк. „Договорот стапува на сила 90 дена по педесеттиот инструмент за ратификација, прифаќање, одобрување или пристапување“.

Подготовки, 2010–2016 година[уреди | уреди извор]

Нациите дебатираат за идејата за договор за забрана на јадрено оружје во ООН во Geneенева во мај 2016 година.

Предлозите за договор за забрана на јадрено оружје првпат се појавиле по прегледната конференција на NPT во 2010 година, на која петте официјално признати државни партии со јадрено вооружување - САД, Русија, Велика Британија, Франција и Кина - ги отфрлиле повиците за почеток на преговори за сеопфатна конвенција за јадрено оружје. Застапниците за разоружување прво размислиле за започнување на овој процес без спротивставените држави како „пат напред“.[14] Последователно, помалку технички договор концентриран на забрана за јадрено оружје се чинел дека е пореална цел.[8]

Три големи меѓувладини конференции во 2013 и 2014 година за „хуманитарното влијание на јадреното оружје“, во Норвешка, Мексико и Австрија, ја зајакнале меѓународната решителност за забрана за јадрено оружје.[15] Втората ваква конференција, во Мексико во февруари 2014 година, заклучила дека забраната на одреден вид оружје обично претходи и ја стимулира нејзината елиминација.[16]

Во 2014 година, група нејадрено вооружени нации позната како Коалиција за нова агенда (NAC) ја претставила идејата за договор за забрана на јадрено оружје пред страните на земјите од NPT како можна „делотворна мерка“ за спроведување на членот VI од NPT, што бара од сите држави-страни да ги водат преговорите со добра волја за јадрено разоружување. NAC тврдела дека договорот за забрана ќе работел „заедно“ и „како поддршка“ на NPT.[17]

Во 2015 година, Генералното собрание на ООН формирало работна група со мандат да се осврне на „конкретни ефективни правни мерки, законски одредби и норми“ за постигнување и одржување на свет без јадрено оружје.[18] Во август 2016 година, тоа усвоило извештај со препорака за преговори во 2017 година за „законски обврзувачки инструмент за забрана на јадрено оружје, што води кон нивно целосно отстранување“.[19]

Во октомври 2016 година, Првиот комитет на Генералното собрание на ООН постапи по оваа препорака со усвојување на резолуција со која се утврдил мандат за преговори за забрана на јадрено оружје во 2017 година (со 123 држави гласаа „за“ и 38 против, а 16 биле „воздржани“).[20] Северна Кореја била единствената земја што поседувала јадрено оружје што гласала за оваа резолуција, иако не учествувала во преговори.[21][22]  [ подобро извор потребни ] Второто, потврдно гласање потоа се одржало на пленарна седница на Генералното собрание во декември 2016 година.[23]

Од 27 до 31 март 2017 година, свикана како Конференција на Обединетите нации за преговори за законски обврзувачки инструмент за забрана на јадрено оружје, водејќи кон нивно целосно елиминирање, се одржа првиот круг преговори во седиштето на ООН во Њујорк, со учество на 132 нации . На крајот, претседателот на преговарачката конференција, Елејн Вајт Гомес, постојан претставник на Костарика во ООН во Geneенева [24] нарече усвојувањето на договорот до 7 јули „остварлива цел“.[25] Претставници од владите, меѓународните организации и граѓанското општество, како што е Меѓународната кампања за укинување на јадреното оружје, ја забележаа позитивната атмосфера и силното приближување на идеите меѓу учесниците во преговорите. Тие се согласија дека дебатите во текот на неделата добро ја подготвија теренот за преговорите во јуни и јули.[26]

Сумирајќи ги дискусиите, првиот нацрт за договор за забрана [27] беше презентиран на 22 мај од страна на Елејн Вајт Гомес.[28] Германскиот дел од Меѓународната кампања за укинување на јадреното оружје (ИКАН) го потенцираше членот 1, 2а со кој се забранува какво било стационирање на јадрено оружје на нивна територија. Оттука, неколку земји на НАТО - Германија, Холандија, Белгија, Италија и Турција - ќе мора да ги прекинат договорите за споделување на јадрено оружје со САД пред тие евентуално да го потпишат договорот за забрана за преговори.[29] Веќе во 2010 година германскиот Бундестаг со големо мнозинство одлучи да ги повлече јадрените бомби од Германија, но тоа никогаш не беше реализирано.[30] Спротивно на тоа, во јуни 2017 година министерот за надворешни работи Зигмар Габриел потврди повторно јадрено стационирање во Германија, како и принципот на рамнотежа на јадрено спречување против Русија. Тој изјави дека следствено на тоа Германија не може да го поддржи процесот на забрана.[31] Единствената членка на НАТО што учествуваше во преговорите за договорот беше Холандија.[32]

Членот 1, 1в (во продолжение на членот 1, 2а) забранува директна или индиректна контрола на јадреното оружје. Прифаќањето на оваа одредба ќе спречи заедничка европска јадрена сила или германско финансирање и ограничена одлука за француската сила де фрапе ; за двете опции понекогаш се дискутира.[33]

Втора сесија, јуни – јули 2017 година[уреди | уреди извор]

Втората конференција започна на 15 јуни и требаше да заврши на 7 јули 2017 година. 121 од 193 членки на ООН учествуваа во преговорите.[34]

За време на дискусиите за членот 1, неколку држави се изјасниле за експлицитна забрана за јадрено воено планирање, други за финансиска помош за развој и производство на јадрено оружје.[35] Конечно, овие додатоци биле одбиени, но останале имплицитно вклучени во член 1 (г) - (д).

На 27 јуни, бил објавен вториот нацрт.[36] Тој сега понудил прецизна опција „придружи се и уништи“ за јадрено вооружените држави: Државите што се приклучиле на договорот “ќе достават, најдоцна во рок од шеесет дена по поднесувањето на својата декларација, временски одреден план за верификувано и неповратно уништување на нејзината програма за оружје што треба да се преговара со државите членки“(член 4, 1).[37][38] Втората опција „уништи и придружи“ (член 4, 5) обезбедувала само соработка со IAЕA со цел да се провери исправноста и комплетноста на пописот на јадрен материјал, без верификација на елиминацијата. Ова било променето во финалниот текст. Друга дискутирана тема била експлицитно прифаќање на „употребата на јадрена енергија за мирни цели без дискриминација“. Соодветната афирмација останала дел од последната преамбула.

Трет нацрт бил презентиран на 3 јули 2017 година.[39] Последна пречка за договор била условот на клаузулата за повлекување, што значи дека држава-членка „при остварување на својот национален суверенитет, [...] одлучува дека вонредни настани поврзани со предметот на Договорот ги загрозиле врховните интереси на нејзината земја." Перспективата на мнозинството била дека оваа состојба е субјективна, и ниту еден безбедносен интерес не можел да го оправда геноцидот, ниту пак масовното уништување можело да придонесе за безбедноста. Меѓутоа, бидејќи исто така неутралната клаузула за повлекување што не давала причини не била прифатена од малцинството, соодветниот член 17 бил прифатен како компромис. Заштитни мерки против произволна употреба се периодот на повлекување од дванаесет месеци и забраната за повлекување за време на вооружен конфликт.[40]

Гласање[уреди | уреди извор]

Гласање на ООН за усвојување на договорот на 7 јули 2017 година.
  Да
     No     Abstention

Гласањето за последниот нацрт[13] се одржал на 7 јули 2017 година, со 122 земји „за“, 1 против (Холандија) и 1 воздржана (Сингапур).[41]

Меѓу земјите што гласале за усвојување на договорот биле Јужна Африка и Казахстан,[42] и двете претходно имале јадрено оружје и доброволно се откажале од него. Иран и Саудиска Арабија исто така гласале за договорот. Постојат индикации дека Саудиска Арабија финансиски придонела во пакистанските проекти за атомска бомба и за возврат имала опција да купи мал јадрен арсенал,[43] опција што би се реализирала во случај Иран да добие јадрени боеви глави.[44]

Земји членки на ООН[уреди | уреди извор]

Според Меѓународната кампања за укинување на јадреното оружје (ИКАН), коалиција на невладини организации, водечки поборници за договор за забрана на јадрено оружје вклучуваат Ирска, Австрија [45][46][47], Бразил, Индонезија, Мексико, Нигерија, Јужна Африка и Тајланд.[48] Сите 54 нации на Африка (сите освен една или го имаат потпишано или ратификувано Договорот од Пелиндаба од 1996 година за воспоставување зона без јадрено оружје на континентот) [49] и сите 33 нации на Латинска Америка и Карибите (веќе во зона без јадрено оружје според Договорот од Тлателолко од 1967 година ] [50] се претплати на заеднички регионални позиции кои поддржуваат договор за забрана. Во преговорите учествуваа 10-те нации на Здружението на нации од Југоисточна Азија (АСЕАН), кои го склучија Договорот за зона без јадрено оружје на Југоисточна Азија, но Сингапур беше воздржан од гласањето.[6] Многу тихоокеански островски држави исто така даваат поддршка.[51]

Ниту една јадрено вооружена држава не изразила поддршка за договор за забрана; навистина, голем број од нив, вклучително и Соединетите држави [52] и Русија,[53] изразиле експлицитно спротивставување. Северна Кореја била единствената јадрена држава која гласала за иницирање преговори за забрана.[21][22]  [ подобро извор потребни ] Многу од нејадрено вооружените членки на Организацијата на Северноатлантскиот договор (НАТО), заедно со Австралија [54] и Јапонија,[55] исто така биле отпорни на договор за забрана, бидејќи сметале дека американското јадрено оружје ја подобрувало нивната безбедност.[48] Била изнесена изјава од неколку членки на НАТО (не вклучувајќи ги Франција, САД, ниту Велика Британија, држави за јадрено оружје во рамките на НАТО), во кои се тврдело дека договорот ќе бил „неефикасен во елиминирање на јадреното оружје“ и наместо тоа, се барало напредно спроведување од членот VI на Договор за неширење на јадрено оружје.[56]

По усвојувањето на договорот, постојаните мисии на Соединетите држави, Велика Британија и Франција издале заедничко соопштение во кое се наведува дека тие „немаат намера да го потпишат, ратификуваат или некогаш станат членови на истиот“. Откако констатирале дека инструментот јасно ја игнорирал реалноста на меѓународното безбедносно опкружување, тие рекле дека пристапувањето кон него е „некомпатибилно со политиката на јадрено спречување, што е од суштинско значење за одржување на мирот во Европа и Северна Азија повеќе од 70 години“.[57]

Наспроти владината позиција во голем број нации, неколку неодамнешни анкети на јавното мислење - вклучувајќи ги Австралија,[58] и Норвешка[59] - покажале силна јавна поддршка за преговори за меѓународна забрана за јадрено оружје. Холандија гласала против усвојувањето на договорот, додека Германија не учествувала, и покрај анкетите за присуство на јадрено оружје во двете земји.[60][61]

ICAN е главниот актер на граѓанското општество што работи заедно со владите за да се постигне силен и ефикасен договор за забрана.[62] Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина исто така се залага за договор за забрана и елиминирање на јадреното оружје,[63] опишувајќи ја препораката на работната група на ООН за преговори за забрана во 2017 година како „потенцијално историска“.[64] Илјадници научници од целиот свет потпишаа отворено писмо за поддршка на преговорите.[65]

Во јавната изјава од јули 2017 година, одобрена од над 40 будистички, христијански, еврејски и муслимански водачи и групи, „Верски заедници загрижени за јадрено оружје“ повикале на универзално усвојување на договорот.[66] На високопрофилната конференција во Ватикан во ноември 2017 година, првиот голем меѓународен собир за разоружување по усвојувањето на договорот во јули, папата Франциско зазел став подалеку од неговите папски претходници да го осудат поседувањето јадрено оружје и да предупредат дека политиките за спречување јадрено оружје нудат „лажно чувство на безбедност“.[67][68][69]

Ксанте Хол (IPPNW и ICAN) рекла дека жали за бојкотот на договорот од страна на сите јадрени сили и нивните сојузници, но навестила кон историјата: исто така, упатен е и Договорот за забрана за мини или Конвенцијата за кластер муниција кон државите што поседувале такво оружје, но конечно биле потпишани од повеќето држави. Барањето за јадрена забрана може само да го ослабне Договорот за неширење на јадрено оружје (NPT), така што јадрените сили блокираат преговори за мултилатерално разоружување од 1995 година, наместо да планираат модернизација и вооружување. Затоа, тие би се откажале од одговорноста за разоружување според NPT, член VI. Така ќе се зголеми опасноста бидејќи другите нации се чувствуваат помалку силни во неширењето на оружје. Спротивно на тоа, договорот за забрана на јадрено оружје би имал за цел нова динамика на разоружување, па оттука многу повеќе би го опоравил отколку да го ослабнал NPT.[70]

Глобален апел за договор за забрана на јадрено оружје, потпишан од 838 парламентарци во 42 земји.

Во прегледот на НАТО, Руле посочил дека според застапниците, имало за цел да се зајакне членот VI од Договорот за неширење на јадрено оружје, што барало добронамерни напори за преговори за ефективни мерки за јадрено разоружување. Скептиците тврдат дека Договорот за забрана ќе му наштетел на NPT.[71]

Политичките партии кои ја поддржуваат владата во земјите-членки на НАТО честопати го делат отфрлањето на преговорите и договорот за јадрена забрана од страна на нивните влади. Сепак, во мај 2016 година холандскиот парламент усвои предлог со кој се повикува владата да работи на „меѓународна забрана за јадрено оружје“.[72] Претходно во 2016 година, мнозинството норвешки парламентарци сигнализираа поддршка за забрана,[73] додека беа во Германија, Бундестагот се определи во 2010 година за јадрено раздвојување со големо мнозинство. Како и да е, Норвешка и Германија не учествуваа во преговорите, додека Холандија гласаше против договорот.

Како одговор на апелот упатен од ICAN, над осумстотини парламентарци ширум светот ветиле поддршка за договорот за забрана, повикувајќи ги „сите национални влади да преговараат за договор за забрана на јадрено оружје и што ќе доведе до нивно целосно искоренување“ и опишувајќи го како „неопходен, изводлив и најитен“. Земјите што ги застапувале биле членки и на постојните светски зони без јадрено оружје, како и на државите на НАТО. Од петте јадрено вооружени постојани членки на Советот за безбедност на Обединетите нации, Велика Британија била единствената што избрала претставници и дала поддршка на иницијативата.[74]

Од 23 октомври 2020 , 84 држави го потпишаа Договорот и 49 го ратификуваа или пристапија кон него.[1]

Табела на држави учеснички[уреди | уреди извор]

Држава Потпишала Ратификувала
 Алжир 20 септември 2017
 Ангола 27 септември 2018
 Антигва и Барбуда 26 септември 2018 25 ноември 2019
 Австрија 20 септември 2017 8 мај 2018
 Бангладеш 20 септември 2017 26 септември 2019
 Белиз 6 февруари 2020 19 мај 2020
 Бенин 26 септември 2018
 Боливија 16 април 2018 6 август 2019
 Боцвана 26 септември 2019 15 јули 2020
 Бразил 20 септември 2017
 Брунеј 26 септември 2018
Зелен ’Рт 20 септември 2017
 Камбоџа 9 јануари 2019
 ЦАР 20 септември 2017
 Чиле 20 септември 2017
 Колумбија 3 август 2018
 Кукови Острови 4 септември 2018
 Комори 20 септември 2017
 ДР Конго 20 септември 2017
 Република Конго 20 септември 2017
 Костарика 20 септември 2017 5 јули 2018
 Брег на Слоновата Коска 20 септември 2017
 Куба 20 септември 2017 30 јануари 2018
 Доминика 26 септември 2019 18 октомври 2019
 Доминиканска Република 7 јуни 2018
 Еквадор 20 септември 2017 25 септември 2019
 Ел Салвадор 20 септември 2017 30 јануари 2019
 Фиџи 20 септември 2017 7 July 2020
 Гамбија 20 септември 2017 26 септември 2018
 Гана 20 септември 2017
 Гренада 26 септември 2019
 Гватемала 20 септември 2017
 Гвинеја-Бисао 26 септември 2018
 Гвајана 20 септември 2017 20 септември 2017
 Света Столица* 20 септември 2017 20 септември 2017
 Хондурас 20 септември 2017 24 октомври 2020
 Индонезија 20 септември 2017
 Ирска 20 септември 2017 6 август 2020
 Јамајка 8 декември 2017 23 октомври 2020
 Казахстан 2 март 2018 29 август 2019
 Кирибати 20 септември 2017 26 септември 2019
 Лаос 21 септември 2017 26 септември 2019
 Лесото 26 септември 2019 6 јуни 2020
 Либија 20 септември 2017
 Лихтенштајн 20 септември 2017
 Мадагаскар 20 септември 2017
 Малави 20 септември 2017
 Малезија 20 септември 2017 30 септември 2020
 Малдиви 26 септември 2019 26 септември 2019
 Малта 25 август 2020 21 септември 2020
 Мексико 20 септември 2017 16 јануари 2018
 Мозамбик 18 август 2020
 Мјанмар 26 септември 2018
 Намибија 8 декември 2017 20 март 2020
 Науру 22 ноември 2019 23 октомври 2020
   Непал 20 септември 2017
 Нов Зеланд 20 септември 2017 31 јули 2018
 Никарагва 22 септември 2017 19 јули 2018
 Нигерија 20 септември 2017 6 август 2020
 Ниуе 6 август 2020
 Палау 20 септември 2017 3 May 2018
 Палестински територии* 20 септември 2017 22 март 2018
 Панама 20 септември 2017 11 април 2019
 Парагвај 20 септември 2017 23 јануари 2020
 Перу 20 септември 2017
 Филипини 20 септември 2017
 Свети Китс и Невис 26 септември 2019 9 август 2020
 Самоа 20 септември 2017 26 септември 2018
 Сан Марино 20 септември 2017 26 септември 2018
 Сао Томе и Принсипе 20 септември 2017
 ЈАР 20 септември 2017 25 февруари 2019
 Света Луција 27 септември 2018 23 јануари 2019
Свети Винцент и Гренадини 8 декември 2017 31 јули 2019
 Сејшели 26 септември 2018
 Судан 22 јули 2020
 Танзанија 26 септември 2019
 Тајланд 20 септември 2017 20 септември 2017
 Источен Тимор 26 септември 2018
 Тринидад и Тобаго 26 септември 2019 26 септември 2019
 Того 20 септември 2017
 Тувалу 20 септември 2017 12 октомври 2020
 Уругвај 20 септември 2017 25 јули 2018
 Вануату 20 септември 2017 26 септември 2018
 Венецуела 20 септември 2017 27 март 2018
 Виетнам 22 септември 2017 17 мај 2018
 Замбија 26 септември 2019
Total 84 50

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Chapter XXVI: Disarmament – No. 9 Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons“. United Nations Treaty Collection. 2019-07-06. Посетено на 2017-09-21.
 2. 2,0 2,1 „UN Secretary-General's Spokesman - on the occasion of the 50th ratification of the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons“. United Nations. 2020-10-24. Посетено на 2020-10-25.
 3. 3,0 3,1 Gladstone, Rick (July 7, 2017). „A Treaty Is Reached to Ban Nuclear Arms. Now Comes the Hard Part“. The New York Times. Посетено на August 9, 2017.
 4. 4,0 4,1 „Treaty banning nuclear weapons approved at UN: Supporters hail step towards nuclear free world as treaty is backed by 122 countries“. The Guardian. July 7, 2017. Посетено на August 9, 2017.
 5. UN General Assembly approves historic resolution Архивирано на 10 септември 2019 г., ICAN, 23 December 2016
 6. 6,0 6,1 „United Nations Conference to Negotiate a Legally Binding Instrument to Prohibit Nuclear Weapons, Leading Towards their Total Elimination, 27 April to 22 May 2016“. www.un.org (англиски). Посетено на 7 July 2017.
 7. Working paper 34 submitted to the UN open-ended working group on nuclear disarmament, Geneva, 11 May 2016
 8. 8,0 8,1 „Banning nuclear weapons without the nuclear armed states“ (PDF). Article36. October 2013. Посетено на 2017-07-15.
 9. Reaching Critical Will and Article 36, "A treaty banning nuclear weapons" (May 2014)
 10. Humanitarian Pledge Архивирано на 15 февруари 2020 г. initiated by Austria on 9 December 2014
 11. Working paper 36 submitted to the UN open-ended working group on nuclear disarmament, Geneva, 4 May 2016
 12. Article 36 and Reaching Critical Will, "Filling the legal gap: the prohibition of nuclear weapons" (April 2015)
 13. 13,0 13,1 United Nations, уред. (2017-07-06). „Draft treaty on the prohibition of nuclear weapons“. Посетено на 2017-07-08.
 14. Tim Wright, "Non-Proliferation Treaty review conference 2010: towards nuclear abolition" Архивирано на 11 ноември 2016 г. ICAN June 2010
 15. Reaching Critical Will, "Humanitarian impact of nuclear weapons" Women's International League for Peace and Freedom, n.d. retrieved 10 July 2017
 16. Tim Wright, "Nayarit — a point of no return" Архивирано на 1 август 2016 г. ICAN April 2014, 20 pages
 17. United Nations Working paper 18 submitted to the NPT preparatory committee meeting, New York, 2 April 2014
 18. UN General Assembly resolution 70/33 Архивирано на 11 јули 2017 г., adopted 7 December 2015
 19. "Majority of UN members declare intention to negotiate ban on nuclear weapons in 2017", ICAN media release, 19 August 2016
 20. ICAN Voting result Архивирано на 30 ноември 2019 г. on UN resolution L.41, adopted 27 October 2016
 21. 21,0 21,1 „Voting on UN resolution for nuclear ban treaty“. ICAN. 23 December 2016. Архивирано од изворникот на 2017-09-10. Посетено на 8 September 2017.
 22. 22,0 22,1 Thakur, Ramesh (4 November 2016). „Rattling the nuclear cage, and look who is terrified“. Посетено на 8 September 2017.
 23. „United Nations Official Document“. www.un.org.
 24. Geneva, United Nations Office of. „Where global solutions are shaped for you - Permanent Missions - Permanent Mission of the Republic of Costa Rica to the United Nations Office and other international organizations in Geneva“. www.unog.ch. Архивирано од изворникот на 2020-10-21. Посетено на 2020-10-26.
 25. „ICAN's report on the March negotiations“. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. 19 April 2017. Архивирано од изворникот на 2017-06-06. Посетено на 18 June 2017.
 26. „ICAN's report on the March negotiations | ICAN“. www.icanw.org (англиски). Архивирано од изворникот на 2017-06-06. Посетено на 2017-07-19.
 27. Draft Convention on the Prohibition of Nuclear Weapons Архивирано на 21 јануари 2019 г., submitted by the President of the Conference
 28. Draft UN nuclear weapon ban released Архивирано на 3 јуни 2017 г., The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, 21 May 2017
 29. „Erster Entwurf für Atomwaffenverbot präsentiert“. ICANW Deutschland. 23 May 2017. Архивирано од изворникот на 2019-07-08. Посетено на 28 May 2017.
 30. „Neue US-Atomwaffen werden in Deutschland stationiert - Russland übt scharfe Kritik“. 21 September 2015. Посетено на 28 May 2017.
 31. Xanthe Hall (15 June 2017). „Deutschland drückt sich vor einem Atomwaffenverbot“. Der Tagesspiegel. Посетено на 15 June 2017.
 32. „Frequently asked questions - Which nations are participating in the negotiations?“. ICAN. 31 May 2017. Посетено на 14 June 2017.
 33. Peter Dausend und Michael Thumann (16 February 2017). „Braucht die EU die Bombe?“. Zeit Online. Посетено на 28 May 2017.
 34. United Nations, уред. (July 2017). „United Nations Conference to Negotiate a Legally Binding Instrument to Prohibit Nuclear Weapons, Leading Towards their Total Elimination – Participants“. Посетено на 5 July 2017.
 35. Tim Wright (2017-06-16). ICAN (уред.). „Blog: Countdown to nuclear ban negotiations, 16/06/2017 23:40, Discussion on prohibitions“. Архивирано од изворникот на 2017-06-07. Посетено на 2017-07-22.
 36. „Draft Convention on the Prohibition of Nuclear Weapons. Update Submitted by the President of the Conference“ (PDF). United Nations. 27 June 2017. Посетено на 28 June 2017.
 37. Ariana King (28 June 2017). „UN treaty envisions total elimination of nuclear arms“. Посетено на 28 June 2017.
 38. Ray Acheson (28 June 2017). „Running through draft two“ (PDF). Reaching Critical Will, Women’s International League for Peace and Freedom. Посетено на 28 June 2017.
 39. The President of the Conference (3 July 2017). „Draft Convention on the Prohibition of Nuclear Weapons“ (PDF). Посетено на 5 July 2017.
 40. Ray Acheson (6 July 2017). „And the text goes to translation“ (PDF). Reaching Critical Will, Women’s International League for Peace and Freedom. Посетено на 6 July 2017.
 41. United Nations, уред. (2017-07-07). „Voting record of the UN draft treaty on the prohibition of nuclear weapons“ (PDF). Посетено на 2017-07-08.
 42. France-Presse, Agence. „122 countries adopt global treaty banning nuclear weapons“. newsinfo.inquirer.net (англиски). Посетено на 2017-07-10.
 43. Borger, Julian (11 May 2010). „Pakistan's bomb and Saudi Arabia“. The Guardian. London. Посетено на 2017-07-10.
 44. Mark Urban (6 November 2013). „Saudi nuclear weapons 'on order' from Pakistan“. BBC. Посетено на 2017-07-10.
 45. Maitre, Emmanuelle; Lévy, Pauline (2020-01-17). „Becoming a disarmament champion: the Austrian crusade against nuclear weapons“. The Nonproliferation Review. 0 (5–6): 537–557. doi:10.1080/10736700.2019.1690312. ISSN 1073-6700.
 46. Renoldner, Klaus (2018-10-02). „Austria and its efforts towards the prohibition of nuclear weapons“. Medicine, Conflict and Survival. 34 (4): 258–262. doi:10.1080/13623699.2019.1565101. ISSN 1362-3699. PMID 30678494.
 47. „Austria, backed by 159 nations, calls for ban on nuclear weapons“. Reuters (англиски). 2015-04-29. Посетено на 2020-02-04.
 48. 48,0 48,1 "Support for a ban", ICAN website
 49. Statement of the African Group to the UN open-ended working group on nuclear disarmament, Geneva, 2 May 2016
 50. Working paper 15 submitted to the UN open-ended working group on nuclear disarmament, Geneva, 12 April 2016
 51. Working paper 14 submitted to the UN open-ended working group, Geneva, 3 March 2016
 52. US statement Архивирано на 11 август 2016 г. to the Vienna Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons, 8 December 2014
 53. Russian statement to the Conference on Disarmament, Geneva, 16 August 2016
 54. Ben Doherty, "Australia resists nuclear disarmament push because it relies on US deterrent", The Guardian, 16 September 2015
 55. "U.S. 'nuclear umbrella' drove Japan's vote against U.N. resolution", Mainichi Japan, 28 October 2016
 56. „Taking forward multilateral nuclear disarmament negotiations - Explanation of Position on behalf of the following states: Albania, Australia, Belgium, Bulgaria, Canada, Czech Republic, Denmark, Estonia, Germany, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Montenegro, Poland, Portugal, Republic of Korea, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain and Turkey“ (PDF).
 57. Joint Press Statement from the Permanent Representatives to the United Nations of the United States, United Kingdom and France following the adoption of a treaty banning nuclear weapons 7 July 2017
 58. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) Poll 2014: 84% Архивирано на 21 август 2016 г. of 1501 people conducted by Nielsen (Australia)
 59. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)"Public and parliamentary support for a treaty banning nuclear weapons 2016: 77%" Архивирано на 7 април 2017 г., 11 May 2016
 60. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)"Public and parliamentary support for a treaty banning nuclear weapons" 2016: 85% Архивирано на 7 април 2017 г., 11 May 2016
 61. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) "German public rejects nuclear weapons 2016: 93% " Архивирано на 12 јуни 2021 г., 23 March 2016
 62. Matthew Bolton and Elizabeth Minor, "The Discursive Turn Arrives in Turtle Bay: The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons' Operationalization of Critical IR Theories", Global Policy (2016)
 63. International Committee of the Red Cross, "Nuclear weapons"
 64. "ICRC Reiterates Calls for Nuclear Weapons Prohibition, Setting Timeframe", Astana Times, 24 August 2016
 65. Hawking, Higgs and Over 3,000 Other Scientists Support UN Nuclear Ban Negotiations, Future of life Institute, 27 March 2017
 66. Baruah, Jamshed (2017-07-08). „Faith Groups Urge Universal Adoption of UN Nuclear Ban Treaty“. IDN-InDepthNews. Архивирано од изворникот на 2017-09-06. Посетено на 2017-09-06.
 67. Winfield, Nicole (November 11, 2017). „Pope asks leaders to imagine a world without nuclear weapons“. AP. Посетено на December 8, 2017.
 68. Pullella, Philip (November 13, 2017). „Pope Francis condemns nuclear arsenals, breaking with papal history“. The Globe and Mail, Canada. Посетено на December 8, 2017.[мртва врска]
 69. McElwee, Joshua J. (November 10, 2017). „Pope condemns possession of nuclear weapons in shift from church's acceptance of deterrence“. National Catholic Reporter. Посетено на December 8, 2017.
 70. Xanthe Hall, Berlin boykottiert Atomwaffen-Konferenz, Frankfurter Rundschau, 2 April 2017, retrieved 6 April 2017.
 71. The Nuclear Weapons Ban Treaty: reasons for scepticism, Michael Rühle, NATO Review, 19 May 2017.
 72. nonukes.nl Parliamentary motion proposed on 28 April and adopted on 17 May 2016
 73. Norwegian People's Aid, "Norway's parliament wants a ban on nuclear weapons", 10 March 2016
 74. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) Global Parliamentary Appeal for a Nuclear Weapons Ban Архивирано на 25 јануари 2021 г. (ongoing)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]