Директ Енержи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Direct Énergie logo.svg
Инфомации за тимот
UCI код DEN
Основан 2000 (2000)
Статус Професионална континентална екипа
Велосипеди BH
Историја на тимското име
2000–2002
2003–2004
2005–2008
2009–2010
2011–2015
2016–
Бонжур
Бриош ла Буланжер
Бјуик Телеком
Ббокс Бјуик Телеком
Тим Јуропкар
Директ Енержи
Дрес на Директ Енержи

Дрес

Директ Енержи (француски: Direct Énergie; кратенка според UCI: DEN) — француска професионална велосипедска друмска екипа која настапува на континенталните трки и на трките од Светската турнеја, кога е поканета со специјална покана. Во претходните години, екипата била била позната како Бриош ла Буланжер, Бонжур, Бјуик Телеком, Ббокс Бјуик Телеком и Јуропкар. Сезоната 2015 била последна за спонзорството на Јуропкар, а во 2016 година екипата била спонзорирана од Директ Енержи.[1]

Состав на екипата[уреди | уреди извор]

2018[уреди | уреди извор]

Состав на екипата
Велосипедист Датум на раѓање Претходна екипа
FRA Тома Буда Wikidata-logo S.svg 24 февруари 1994 Vendée U (2014)
FRA Дамјен Годен Wikidata-logo S.svg 20 август 1986 Armée de terre (2017)
FRA Фабјен Греје Wikidata-logo S.svg 31 октомври 1994 Vendée U (2015)
FRA Јоан Жен Wikidata-logo S.svg 25 јуни 1981 Vendée U-Pays de la Loire (2004)
FRA Аксел Журнио Wikidata-logo S.svg 20 мај 1995 Vendée U (2017)
FRA Џонатан Ивер Wikidata-logo S.svg 23 март 1985 Fortuneo-Vital Concept (2016)
FRA Лилијан Калмежан Wikidata-logo S.svg 6 декември 1992 Vendée U (2015)
FRA Ромен Кард Wikidata-logo S.svg 12 август 1992 Vendée U (2015)
FRA Периг Кеменер Wikidata-logo S.svg 26 април 1984 Vendée U (2007)
FRA Жереми Корни Wikidata-logo S.svg 7 август 1991 Vendée U (2015)
FRA Жером Кузен Wikidata-logo S.svg 5 јуни 1989 Кофидис (2017)
FRA Бријан Ноло Wikidata-logo S.svg 13 март 1988 Vendée U (2013)
FRA Адријан Пети Wikidata-logo S.svg 26 септември 1990 Кофидис (2015)
FRA Александар Пишо Wikidata-logo S.svg 6 јануари 1983 Vendée U-Pays de la Loire (2005)
FRA Симон Селје Wikidata-logo S.svg 4 јануари 1995 Vendée U (2017)
FRA Ромен Сикар Wikidata-logo S.svg 1 јануари 1988 Euskaltel Euskadi (2013)
EST Реин Тарамае Wikidata-logo S.svg 24 април 1987 Катјуша-Алпесин (2017)
FRA Анжело Тилик Wikidata-logo S.svg 2 декември 1990 Vendée U (2011)
FRA Пол Урселен Wikidata-logo S.svg 13 април 1994 Vendée U (2016)
FRA Силвен Шаванел Wikidata-logo S.svg 30 јуни 1979 ИАМ (2015)

2017[уреди | уреди извор]

Состав на екипата
Велосипедист Датум на раѓање Претходна екипа
CAN Рајан Андерсон Wikidata-logo S.svg 22 јули 1987 Optum-Kelly Benefit Strategies (2015)
FRA Тома Буда Wikidata-logo S.svg 24 февруари 1994 Vendée U (2014)
FRA Тома Веклер Wikidata-logo S.svg (1 јан–23 јул, Фуснота) 22 јуни 1979 Vendée U-Pays de la Loire (2000)
FRA Ромен Гијмоа Wikidata-logo S.svg 28 март 1991 Vendée U (2013)
FRA Фабјен Греје Wikidata-logo S.svg 31 октомври 1994 Vendée U (2015)
CAN Антоан Дишен Wikidata-logo S.svg 12 септември 1991 Bontrager (2013)
FRA Фабрис Жандебоз Wikidata-logo S.svg 4 декември 1984 Sojasun (2013)
FRA Јоан Жен Wikidata-logo S.svg 25 јуни 1981 Vendée U-Pays de la Loire (2004)
FRA Џонатан Ивер Wikidata-logo S.svg 23 март 1985 Fortuneo-Vital Concept (2016)
FRA Лилијан Калмежан Wikidata-logo S.svg 6 декември 1992 Vendée U (2015)
FRA Ромен Кард Wikidata-logo S.svg 12 август 1992 Vendée U (2015)
FRA Периг Кеменер Wikidata-logo S.svg 26 април 1984 Vendée U (2007)
FRA Бријан Кокар Wikidata-logo S.svg 25 април 1992 Vendée U (2012)
FRA Жереми Корни Wikidata-logo S.svg 7 август 1991 Vendée U (2015)
FRA Жилјен Морис Wikidata-logo S.svg 20 јули 1991 Vendée U (2014)
FRA Бријан Ноло Wikidata-logo S.svg 13 март 1988 Vendée U (2013)
FRA Адријан Пети Wikidata-logo S.svg 26 септември 1990 Кофидис (2015)
FRA Александар Пишо Wikidata-logo S.svg 6 јануари 1983 Vendée U-Pays de la Loire (2005)
FRA Ромен Сикар Wikidata-logo S.svg 1 јануари 1988 Euskaltel Euskadi (2013)
FRA Анжело Тилик Wikidata-logo S.svg 2 декември 1990 Vendée U (2011)
FRA Пол Урселен Wikidata-logo S.svg 13 април 1994 Vendée U (2016)
FRA Тони Ирел Wikidata-logo S.svg 1 ноември 1987 Vendée U (2010)
FRA Силвен Шаванел Wikidata-logo S.svg 30 јуни 1979 ИАМ (2015)
FRA Mathieu Burgaudeau Wikidata-logo S.svg (28 јул–, стажант) 17 ноември 1998
FRA Florian Maitre Wikidata-logo S.svg (1 авг–31 дек, стажант) 3 септември 1996
FRA Clément Orceau Wikidata-logo S.svg (28 јул–, стажант) 1 јули 1995 UC Nantes Atlantique (2015)

Фуснота: Тома Веклер, крај на кариера

2016[уреди | уреди извор]

Состав на екипата
Велосипедист Датум на раѓање Претходна екипа
CAN Рајан Андерсон Wikidata-logo S.svg 22 јули 1987 Optum-Kelly Benefit Strategies (2015)
FRA Тома Буда Wikidata-logo S.svg 24 февруари 1994 Vendée U (2014)
FRA Тома Веклер Wikidata-logo S.svg 22 јуни 1979 Vendée U-Pays de la Loire (2000)
FRA Ромен Гијмоа Wikidata-logo S.svg 28 март 1991 Vendée U (2013)
FRA Фабјен Греје Wikidata-logo S.svg 31 октомври 1994 Vendée U (2015)
CAN Антоан Дишен Wikidata-logo S.svg 12 септември 1991 Bontrager (2013)
FRA Фабрис Жандебоз Wikidata-logo S.svg 4 декември 1984 Sojasun (2013)
FRA Јоан Жен Wikidata-logo S.svg 25 јуни 1981 Vendée U-Pays de la Loire (2004)
FRA Лилијан Калмежан Wikidata-logo S.svg 6 декември 1992 Vendée U (2015)
FRA Ромен Кард Wikidata-logo S.svg 12 август 1992 Vendée U (2015)
FRA Периг Кеменер Wikidata-logo S.svg 26 април 1984 Vendée U (2007)
FRA Бријан Кокар Wikidata-logo S.svg 25 април 1992 Vendée U (2012)
FRA Жереми Корни Wikidata-logo S.svg 7 август 1991 Vendée U (2015)
FRA Жилјен Морис Wikidata-logo S.svg 20 јули 1991 Vendée U (2014)
FRA Бријан Ноло Wikidata-logo S.svg 13 март 1988 Vendée U (2013)
FRA Адријан Пети Wikidata-logo S.svg 26 септември 1990 Кофидис (2015)
FRA Александар Пишо Wikidata-logo S.svg 6 јануари 1983 Vendée U-Pays de la Loire (2005)
FRA Симон Селје Wikidata-logo S.svg (1 авг–31 дек, стажант) 4 јануари 1995 Vendée U (2016)
FRA Ромен Сикар Wikidata-logo S.svg 1 јануари 1988 Euskaltel Euskadi (2013)
FRA Гијом Тевно Wikidata-logo S.svg 13 септември 1993 Vendée U (2014)
FRA Анжело Тилик Wikidata-logo S.svg 2 декември 1990 Vendée U (2011)
FRA Пол Урселен Wikidata-logo S.svg (1 авг–31 дек, стажант) 13 април 1994 Vendée U (2016)
FRA Тони Ирел Wikidata-logo S.svg 1 ноември 1987 Vendée U (2010)
FRA Силвен Шаванел Wikidata-logo S.svg 30 јуни 1979 ИАМ (2015)
FRA Marlon Gaillard Wikidata-logo S.svg (1 авг–31 дек, стажант) 9 мај 1996

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 
Commons-logo.svg
   Ризницата има содржини поврзани со: