Википедија:ВикиПроект Археомак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Проектот Археомак има за цел да помогне постоечките и новосоздадените статии од областа на археологијата и информациите содржани во нив подобро да се организираат, да се координира работата на википедијанците во поглед на категоризација, надополнување и презентација на археолошките информации. Страницата на проектот и соодветните подстраници содржат основни принципи кои би требало да помогнат во насочување на работата на википедијанците.

Ако сте заинтересирани да се вклучите во овој проект, слободно дадете ги своите коментари на страницата за разговор на овој проект, станете активен член на проектниот тим или едноставно дадете допринос во уредувањето на статиите и информациите од оваа област.


Цели[уреди извор]

Работата на учесниците во овој проект ќе биде фокусирана на

 • Создавање на нови квалитетни статии
 • Редизајн на постоечките статии
 • Создавање на портал за Археологија.
 • Создавање на лична карта на археолошките наоѓалишта во Република Македонија (ги има неколку илјади)
 • За археолошките наоѓалишта да се обезбеди фото архива на артефактите и местоположбата
 • Создавање на статии за сите значајни археолошки наоѓалишта во Република Македонија
 • Создавање на статии за сите значајни археолошки наоѓалишта во светот
 • Создавање на статии за познати археолози
 • Документирање на археолошки техники
 • Создавање на статии за одредени временски периоди, земји или региони
 • Меѓувики статиите од областа на археологијата на другите јазични изданија на Википедија

Наслов[уреди извор]

Археомак

Учесници[уреди извор]

Во продолжение следи список на Википедијанци учесници во овој проект. Ако сте заинтересирани за учество во проектот, слободно придружете се и станете дел од тимот. На вашата корисничка страница можете да додадете шаблон дека сте член на проектниот тим.

restored Sutton Hoo helmet after excavation Овој корисник е член на ВикиПроектот Археомак 2.0


.


Регистрирани членови[уреди извор]

Фази на проектот[уреди извор]

Фаза 1[уреди извор]

Определување на списоци на археолошки локалитети по населени места, од типот на Чифлик (археолошки локалитети). Насловот на списокот се дефинира според принципот:

населено место отворена мала заграда археолошки локалитети затворена мала заграда
Чифлик (археолошки локалитети)

Во оваа фаза се врши исто така и вики форматирање на текстот според достапните податоци.

Се врши избор на назив на локалитетот, според принципот:

локален назив цртичка населено место отворена мала заграда археолошки локалитет затворена мала заграда
Градиште - Чифлик (археолошки локалитет)

За пошироко познатаите археолошки локалитети се зема називот како што е пошироко познат. Пример Скопско кале наместо Кале - Скопје (археолошки локалитет).

На почетокот и крајот од списокот се додава тагот <includeonly> кој овозможува вклучување на списокот во други статии. Пример, во статијата за селото Будинарци е вклучен списокот Будинарци (археолошки локалитети), на тој начин што е формиран нов наслов, Археолошки локалитети и се врши вклучување на списокот на следниов начин {{:Будинарци (археолошки локалитети)}}.

Фаза 2[уреди извор]

Во оваа фаза се врши разбивање на списокот на археолошки локалитети, при што се формира посебна статија за секој локалитет во списокот. Пример за така урдена статија е статијата Бреза - Берово (археолошки локалитет). Овие статии се користат со {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}}, која има неколку параметри за пополнување во зависност од типот на археолошкиот локалитет и археолошкиот период во кој се категоризира наоѓалиштето. Можно е да се дефинираат до три типа и три временски периода. Инфокутијата автоматски врши категоризација според тип и временски период.

Од список на археолошки локалитети Берово (археолошки локалитети) се бришат сите податоци за локалитетот освен најсуштинските: локален назив на локалитетот, тип и временски период.

Фаза 3[уреди извор]

Во оваа фаза се вршат надополнувања на вака создадените статии со расположиви податоци, врски, фотографии и слично.

Како можете да помогнете?[уреди извор]

Вклучете се во било која од фазите и дадете свој допринос во уредувањето на статиите. На страницата за разговор секој кој сака да создаде списоци на археолошки локалитети отвора посебно заглавие каде што ги наведува списоците кои има намера да ги создаде со цел да не дојде до преклопување во работата. Се евидентира кој го создал списокот (фаза 1), кој ја завршил фаза 2 и кој учествувал во фаза 3.

Секој може да се вклучи во било која фаза од проектот. Може да се работи и паралелно во било која фаза од проектот со произволен број на учесници.

Вашето учество е добредојдено и драгоцено, без разлика од кој квалитет и интензитет ќе биде.

Структура[уреди извор]

Основни статии[уреди извор]

Археолошки временски периоди[уреди извор]

Трипериоден систем
Холоцен Железно време Протоисторија
Доцно бронзено време  
Средно бронзено време
Младо бронзено време
Бронзено време
Бакарно време (енеолит)    
Младо камено време (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено време

Археологија по региони[уреди извор]

Археолошка пракса[уреди извор]

Методи и принципи во археологијата[уреди извор]

Археолошка теорија[уреди извор]

Историја на археологијата[уреди извор]

Археолошка наука[уреди извор]

Археолошки списоци[уреди извор]

Список на списоци на археолошки наоѓалишта[уреди извор]

Во продолжени следи список на списоци на археолошки наоѓалишта во Република Макеоднија кои се во фокусот на овој проект.

Р. бр. листи на археолошки локалитети
1 I Берово
2 II Битолско
3 III Поречко
4 IV Валандовско
5 V Велес
6 VI Виница
7 VII Гевгелија
8 VIII Гостивар
9 IX Дебар
10 X Делчево
11 XI Демир Хисар
12 XII Кавадарци
13 XIII Кичево
14 XIV Кочани
15 XV Кратово
16 XVI Крива Паланка
17 XVII Крушево
18 XVIII Куманово
19 XIX Неготино
20 XX Охрид
21 XXI Прилепско
22 XXII Пробиштип
23 XXIV Ресенско
24 XXIII Радовиш
25 XXV Свети Николе
26 XXVI Скопје
27 XXVII Струга
28 XXVIII Струмица
29 XXIX Тетово
30 XXX Штип

Шаблони[уреди извор]

 • {{Трипериоден систем}} – трипериоден систем, шаблон за навигација низ археолошките периоди - се додава во основните статии за археолошките доба.
 • {{археологија-никулец}} – статиија никулец од областа на археологијата - се додава на крајот од статија никулец.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0}} – ознака дека статијата е дел од проектот Археомак 2.0 - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}} – инфокутија за археолошки наоѓалишта во Република Македонија, се додава во статијата на соодветното археолошко наошѓалиште. Врши автоматска категоризација по тип на наоѓалиштето и археолошко доба.
 • {{Корисник ВикиПроект Археомак 2.0}} – шаблон за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.
 • {{ВикиПроект Археомак 2.0 хипер навигација}} – шаблон за брза навигација кон порталот и прокетот за археологија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Археомак 2.0 графички знак}} – шаблон за прикажување на археолошки знаци за типови на археолошки наоѓалишта.


Овој шаблон најчесто се користи во комбинација со {{Инфокутија - археолошки локалитети во Република Македонија}}.

Типови на археолошки локалитети:

Временски периоди