Епипалеолит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Трипериоден систем
Холоцен Железно време Протоисторија
Доцно бронзено време  
Средно бронзено време
Младо бронзено време
Бронзено време
Бакарно време (енеолит)    
Младо камено време (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено време
Pointe 228.2 La Tourasse (3).jpg

Терминот епипалеолит ги има следните значења: хронолошко (од 8 000 до околу 5 000/4 000 г.), економско (се продолжува со ловечко-собирачкиот начин на живот) и културно (се продолжува со елементите карактеристични за доцен палеолит). Овие заедници се определуваат за интензивна експлоатација на локалните ресурси, населувајќи се во нивна близина, па тоа се и првите праисториски заедници кои воспоставуваат трајни населби и обичај да ги погребуваат своите мртви во простор специјално наменет за тоа.