Плеистоцен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Трипериоден систем
Холоцен Железно доба Протоисторија
Доцно бронзено доба  
Средно бронзено доба
Рано бронзено доба
Бронзено доба
Бакарно доба (енеолит)    
Младо камено доба (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено доба

Плеистоценот е епоха која на геолошката скала го опфаќа периодот од 1,808,000 до 11,550 година пред денешно време. Плеистоценот треба да ја опфати најблиската ера пропратена со низа глацијални промени. Името плеистоцен потекнува од грчките зборови πλεῖστος (плеистос "најмногу") и καινός (каинос "ново").

Плеистоценот се надоврзува на плиоценот и е претходик на холоценската епоха. Плеистоценот е третиот период во неогенот, односно шестиот во кенозојската ера.[1] Крајот на плеистоценот се поистоветува со крајот на палеолитската доба во археолошки рамки.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Гибард и фан Колфшотен (2004) "Плеистоценот и Холоценот" 22 поглавје PDF (2.96 MiB) Во Градштајн, Ф. М., Ог, Џејмс Г., и Смит Гилберт Геолошка временска скала 2004 Cambridge University Press, Кембриџ.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]