Мезоархеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мезоархеј (/ miːzoʊɑːrkiːən /, исто така, напишан месоархан), е геолошка ера во рамките на Археонот Еон, која се протегал од 3.200 до 2.800 милиони години. Ерата е дефинирана хронометриски и не се однесува на одредено ниво во рок дел на Земјата. Фосилите од Австралија покажуваат дека строматолитите живееле на Земјата уште од Месархан. Понголската глацијација се случила пред околу 2,900 милиони години.[1] Првиот суперконтинент Ваалбара се распаднал во текот на оваа ера пред околу 2,800 милиони години.

Најраните гребени датираат од оваа ера и веројатно биле формирани од страна на строматолитите.[2][3] Температурата на површината за време на Месархан веројатно не е многу повисока од современите температури. [4] Концентрацијата на јаглерод диоксид во атмосферата била само неколку пати повисока од неговата пред-индустриска вредност[5] , а сјајноста на Сонцето била само 70% од нејзината сегашна вредност, со што се отфрлиле влијанието на поголем степен на ефект на стаклена градина кој може да функционира.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert E. Kopp; Joseph L. Kirschvink; Isaac A. Hilburn; Cody Z. Nash. The Paleoproterozoic snowball Earth: A climate disaster triggered by the evolution of oxygenic photosynthesis. „Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A.“ том  102 (32): 11131–6. doi:10.1073/pnas.0504878102. PMID 16061801. PMC: 1183582. Bibcode2005PNAS..10211131K. http://www.pnas.org/cgi/reprint/0504878102v1. 
  2. Allwood, Abigail C.; Walter, Malcolm R.; Kamber, Balz S.; Marshall, Craig P.; Burch, Ian W. (8 јуни 2006 г). Stromatolite reef from the Early Archaean era of Australia. „Nature“ том  441 (7094): 714–718. doi:10.1038/nature04764. Bibcode2006Natur.441..714A. https://www.nature.com/articles/nature04764. посет. 10 март 2018 г. 
  3. Nelson, Jon (15 April 1997). „Stromatolites: Our Mysterious Ancient Reefs“. Lake Superior Magazine. конс. 10 March 2018. 
  4. Sleep, Norman H.; Hessler, Angela M. (јануари 2006 г). Weathering of quartz as an Archean climatic indicator. „Earth and Planetary Science Letters“ том  241 (3-4): 594–602. doi:10.1016/j.epsl.2005.11.020. Bibcode2006E&PSL.241..594S. https://geosci.uchicago.edu/~archer/deep_earth_readings/sleep.2006.archean_weat.pdf. посет. 10 март 2018 г. 
  5. Marty, Bernard; Zimmermann, Laurent; Pujol, Magali; Burgess, Ray; Philippot, Pascal (4 октомври 2013 г). Nitrogen Isotopic Composition and Density of the Archean Atmosphere (на en). „Science“ том  342 (6154): 101–104. doi:10.1126/science.1240971. ISSN 0036-8075. Bibcode2013Sci...342..101M. http://science.sciencemag.org/content/342/6154/101.short. посет. 10 март 2018 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]