Мисисипиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мисисипиум
Хронологија
Графиконски времеслед на карбонот
Потдел на карбонот според МОС, согласно 2021.[1]
Вертикална скала на оска: пред милиони години
Етимологија
Формалитет на имеФормален
Корисна информација
Небесно телоЗемја
Регионална употребаШирум светот (МОС)
Искористени временски скалиВременска скала на МОС
Дефиниција
Хронолошка единицаПотпериод
Формалитет на временски опсегФормален
Дефиниција на долна границаДПП на конодонтот Siphonodella sulcata (откриен дека има биостратиграфски одлики согласно 2006 година)[2]
Долна граница на ССДТЛа Сер, Монтањ Нуар, Франција
43°33′20″ N; 3°21′26″ E / 43.5555° СГШ; 3.3573° ИГД / 43.5555; 3.3573
Ратификуван ССДТ1990[3]
Дефиниција на горна границаДПП на конодонтот Declinognathodus nodiliferus
Горна граница на ССДТЕроу Кенјон, Невада, Соединети Држави
36°44′00″ N; 114°46′40″ W / 36.7333° СГШ; 114.7778° ЗГД / 36.7333; -114.7778
Ратификуван ССДТ1996[4]
Атмосферски и климатски податоци

Мисисипиум, познат и како долен карбон или ран карбон, ― потпериод во геолошката временска скала или потсистем на геолошкиот запис. Тој е претходниот од двата потпериоди на периодот карбон кој траел од приближно 358,9 до 323,2 милиони години. Како и со повеќето други геохронолошки единици, карпестите корита што го дефинираат Мисисипиумот се добро идентификувани, но точните датуми на почеток и крај се неизвесни за неколку милиони години. Мисисипиумот е наречен така затоа што карпите со оваа возраст се изложени во долината на Мисисипи.

Мисисипиумот бил период на морски престапи во северната хемисфера: нивото на морето било толку високо што само Феноскандискиот Штит и Лауренскиот Штит биле суви. Кратоните биле опкружени со обемни делта системи и лагуни, и карбонатна седиментација на околните континентални платформи, покриени со плитки мориња.[5]

Во Северна Америка, каде што интервалот се состои првенствено од морски варовници, тој е третиран како геолошки период помеѓу девонот и пенсилваниумот. За време на Мисисипиумот, важна фаза на орогенеза се случила во Апалачките Планини. Геолошката временска скала на Геолошкото истражување на Соединетите Држави (ГИСД/USGS) ја покажува нејзината поврзаност со другите периоди.[6]

Во Европа, мисисипиумот и пенсилваниумот се групирани заедно како карбонски систем, и традиционално се нарекувани горен карбон и долен карбон.

Поделби[уреди | уреди извор]

Во службената геолошка временска рамка, мисисипиумот е поделен на три фази:

 • Серпуховиум ( 330.9 до 323.2 мил.)
 • Висејан ( 346.7 до 330.9 милји)
 • Турнајсиим ( 358.9 до 346.7 милји)

Долните две потекнуваат од европската стратиграфија, горното од руската стратиграфија. Покрај Европа и Русија, постојат многу локални поделби кои се користат како алтернативи за меѓународната временска рамка. Во северноамериканскиот систем, мисисипиумот е поделен на четири фази:

 • Честериум (ран висеумк плус серпуховиум)
 • Мерамесиум, (среден висеум)
 • Осагиум (ран турнајсиум, и доцен висеум)
 • Киндерхукиум (доцните две третини од турнајсиум)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Chart/Time Scale“. www.stratigraphy.org. Меѓународен одбор за стратиграфија.
 2. Kaiser, Sandra (1 април 2009). „The Devonian/Carboniferous boundary stratotype section (La Serre, France) revisited“. Newsletters on Stratigraphy. 43: 195–205. doi:10.1127/0078-0421/2009/0043-0195. Посетено на 23 април 2023.
 3. Paproth, Eva; Feist, Raimund; Flajs, Gerd (декември 1991). „Decision on the Devonian-Carboniferous boundary stratotype“ (PDF). Episodes. 14: 331–336.
 4. Lane, H.; Brenckle, Paul; Baesemann, J.; Richards, Barry (декември 1999). „The IUGS boundary in the middle of the Carboniferous: Arrow Canyon, Nevada, USA“ (PDF). Episodes. 22: 272–283. Посетено на 23 април 2023.
 5. Cesare Emiliani, Planet Earth: Cosmology, Geology, and the Evolution of Life and Environment 1992 496.
 6. USGS Timescale

Надворешни врски[уреди | уреди извор]