Прејди на содржината

Лагуна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Венецијанска лагуна

Лагуна е залив одвоен од морето со песочни наноси. Лагуна е плитко подрачје на солена или бочатна вода на морското крајбрежје кое е во помала или поглема мера затворено. Обично е одделено од отвореното море со нискиите песочни острови (лидо) или коралните превлаки. Лагуните најчесто се наоѓаат покрај ниските песочни морски крајбрежја, посебно на устијата на реките во морето.

Лагуните исто така се нарекуваат и канали помеѓу копната и коралните гребени, и водат кон атолите (видови на острви).

Познати лагуни на крајбрежјата се Венецијански Залив, Балтичко Море, Црно Море и Мексикански Залив.

Лагуната како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Сината лагуна“ (англиски: Blue Lagoon) — песна на американската музичарка Лори Андерсон (Laurie Anderson) од 1984 година.[1]
  • „Сиви лагуни“ (англиски: Grey Lagoons) — песна на британската рок-група Рокси мјузик (Roxy Music) од 1973 година.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]