Силур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силур
пред 443.4–419.2 мил. години
Среден удел на атмосферски O2 низ раздобјето ~ 14 %[1][2]
(70 % од денешниот
Среден удел на атмосферски CO2 низ раздобјето ~ 4500 [3]
(16 пати прединдустриското ниво)
Средна површинска температура низ раздобјето ~ 17 °C[4]
(3 °C над денешната)
Морско ниво (над денешното) Околу 180m, со краткотрајни негативни екскурзии[5]
Предлошка:Силур graphical timeline

Силургеолошки период и систем од развитокот на Земјата кој опфаќа 24,6 милиони години, од крајот на периодот ордовик пред 443,8 милиони години до почетокот на девонскиот период пред 419,2 милиони години.[6] Силур е најкраток период од палеозоикот. Како и со другите геолошки период карпите кои го дефинираат почетокот и крајот на периодот се добро идентификувани, но точните датуми се несигурни за неколку милиони години. Основата на силурскиот период е поставена од серија големи ордовико-силурски настани на изумирање при што 60% од морските родови биле збришани.

Значаен пресврт на еволуцијата за време на силурот била диверзификацијата на рибите со вилица и коскени риби.[7] Повеќеклеточниот живот, исто така, почнал да се појавува на копно во форма на мали, бриофитни и васкуларни растенија[8][9] кои се зголемиле покрај езерата, потоците и крајбрежјата, а три групи членконоги (многуноги, пајаковидни и шестноги) станале целосно копнени за време на силур.[10] Сепак, копнениот живот во голема мера нема да се прошири и да влијае на животната средина сѐ до периодот на девонот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Податотека:Sauerstoffgehalt-1000mj.svg
  2. Податотека:OxygenLevel-1000ma.svg
  3. Податотека:Phanerozoic Carbon Dioxide.png
  4. Податотека:All palaeotemps.png
  5. Haq, B. U.; Schutter, SR (2008). „A Chronology of Paleozoic Sea-Level Changes“. Science. 322 (5898): 64–68. Bibcode:2008Sci...322...64H. doi:10.1126/science.1161648. PMID 18832639.
  6. „International Chronostratigraphic Chart v.2015/01“ (PDF). International Commission on Stratigraphy. January 2015.
  7. Brazeau, M. D.; Friedman, M. (2015). „The origin and early phylogenetic history of jawed vertebrates“. Nature. 520 (7548): 490–497. Bibcode:2015Natur.520..490B. doi:10.1038/nature14438. PMC 4648279. PMID 25903631.
  8. Capel, Elliot; Cleal, Christopher J.; Xue, Jinzhuang; Monnet, Claude; Servais, Thomas; Cascales-Miñana, Borja (August 2022). „The Silurian–Devonian terrestrial revolution: Diversity patterns and sampling bias of the vascular plant macrofossil record“. Earth-Science Reviews. 231: 104085. Bibcode:2022ESRv..23104085C. doi:10.1016/j.earscirev.2022.104085.
  9. Xue, Jinzhuang; Huang, Pu; Wang, Deming; Xiong, Conghui; Liu, Le; Basinger, James F. (May 2018). „Silurian-Devonian terrestrial revolution in South China: Taxonomy, diversity, and character evolution of vascular plants in a paleogeographically isolated, low-latitude region“. Earth-Science Reviews. 180: 92–125. Bibcode:2018ESRv..180...92X. doi:10.1016/j.earscirev.2018.03.004. Посетено на 8 December 2022.
  10. Garwood, Russell J.; Edgecombe, Gregory D. (September 2011). „Early Terrestrial Animals, Evolution, and Uncertainty“. Evolution: Education and Outreach. 4 (3): 489–501. doi:10.1007/s12052-011-0357-y.