Трипериоден систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Трипериоден систем
Холоцен Железно доба Протоисторија
Доцно бронзено доба  
Средно бронзено доба
Рано бронзено доба
Бронзено доба
Бакарно доба (енеолит)    
Младо камено доба (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено доба

Трипериодниот систем е израз што го објаснува начинот на кој се врши периодизацијата на човечката праисторија - во три различни периоди, наречени според името на материјалот кој имал доминанта употреба во соодветната епоха:

Системот е најдобар при опишувањето на развитокот на европските култури, иако исто така се користи и при објаснувањето на историјата на останатите континенти. Сепак, системот е и доста критизиран, поради тоа што е премногу технолошки детерминиран.