Протоисторија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Трипериоден систем
Холоцен Железно време Протоисторија
Доцно бронзено време  
Средно бронзено време
Младо бронзено време
Бронзено време
Бакарно време (енеолит)    
Младо камено време (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено време

Протоисторија е геолошки период кој се однесува на епохата распространета меѓу праисторијата и историјата, во текот на кој култура или цивилизација која сѐ уште нема развиено посебно писмо, но за која е забележано дека постои во пишувањата на други култури. На пример, во Европа, Келтите и германските племиња стануваат протоисториски во мигот кога почнуваат да се појавуваат во записите на Грците и Римјаните.