Прејди на содржината

Младо бронзено време

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трипериоден систем
Холоцен Железно време Протоисторија
Доцно бронзено време  
Средно бронзено време
Младо бронзено време
Бронзено време
Бакарно време (енеолит)    
Младо камено време (неолит) Праисторија
Мезолит / Епипалеолит
Плеистоцен Доцен палеолит  
Среден палеолит
Ран палеолит
Палеолит
Камено време

Раното бронзено доба (1800-1500 п.н.е.) го опфаќа целиот период на појава на металургијата, вклучувајќи ги и металите од типот на бакар, алуминиум и конечно бронза. Во него се забележува една прогресивна еволуција, но без некоја посебна модификација што драстично би ги подобрила материјалните услови за живот. Но ова е еден период во кој се раширува трговијата со бакар во светски рамки, што пак ги овозможува и првите контакти меѓу штотуку создадените држави.