Јама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Јама е термин кој во македонскиот јазик има повеќе значења. Може да упатува на:

  • било какво полукружно вдлабнување во земјата, како што се коповите и рудниците.
  • Пропаст -вертикален влез на некоја пештера со должина од 20 m.
  • тип на археолошки локалитет, место каде во минатото се закопувале покојници.