Вила рустика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шематски приказ

Вила рустика (Villa rustica) е тип на Римска вила, градба од римскиот период, каде стоеле складирани работи и каде што робовите од вилата работеле и живееле. Ова исто така било место каде биле сместени и животните од фармата. Понекогаш можело да има и други соби кои можеле да се употребат како складиште, болница, па дури и затвор.