Археоботаника

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јагленисани зрна јачмен гледани преку микроскоп со мала моќност.

Археоботаника е научна дисциплина која ги проучува остатоците од растенија на археолошките наоѓалишта. Преку проучување и идентификација на растителните остатоци во археолошкиот контекст, употребени за реконструкција на древната економија и околина.