Прејди на содржината

Аналитичка археологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аналитичката археологија го опфаќа дијапазонот на проучување на човечкото однесување и воопшто однесувањето во долгиот тек на човечката еволуција, преку аналитички методи добиени со компјутерски програми. Како и другите под-сициплини кои ги користат овие методи, овој термин е главно резервиран пред сè за (математичките) методи кои реално не би можеле да се изведат без употребата на компјутер.

Аналитичката археологија може да опфати употреба на Географски информациски систем (ГИС), посебно кога се аплицира на просторната анализа.